НОВИНИ

Кой е Шиндзо Абе?

Консерваторът с националистическа жилка Шиндзо Абе е големияй победител на предсрочните парламентарни избори в Япония. Той е опитен стратег в областта на вътрешната политика, а във външнополитически план е прагматичен и предпазлив дипломат, отбелязва Франс прес.

bnt avatar logo
от Габриела Големанска, БТА
21:15, 22.10.2017
Чете се за: 02:24 мин.
По света
шиндзо абе

Абе е на 63 години. Роден е в семейството на политици. Баща му Шинтаро Абе е бил министър на външните работи и депутат в парламента до 1993 г. След смъртта му Шиндзо „наследява“ парламентарното му място. Дядо му Нобусуке Киши бе министър през Втората световна война. Заподозрян за военни престъпления, той бе арестуван, но не бе съден. После стана премиер и през 1960 г. подписа с тогавашния американски президент Дуайт Айзенхауер договор за сътрудничество и сигурност, който е в основата на японско-американския съюз.

За първи път Шиндзо Абе стана премиер на Япония през 2006 г. Тогава е на 52 години и беше най-младият министър-председател. Но след 12 месеца управление той се оттегли набързо от властта по здравословни причини. По думите му той страдал от гастрит, причинен от стрес.

;

През декември 2012 г. Шиндзо Абе се върна победоносно на власт след катастрофалното управление на левоцентристите в периода 2009 г. - 2012 г., белязан от опустошителното земетресение и цунами през март 2011 г., довели до ядрената катастрофа в атомната централа Фукушима.

От завръщането му на власт неговата Либерално-демократическа партия спечели убедително най-различни избори с изключение на историческото поражение при обновяването на състава на парламента на Токио през юли. Тогава победа постигна губернаторът на Токио Юрико Коике.

;

След завръщането си на власт Абе постави началото на голям план за икономически подем, нарече Абеномика. Планът се изразява в масирано увеличаване на държавните инвестиции с цел стимулиране на икономическата активност, поддържане на изключително адаптираща се валутна политика и извършване на структурни реформи. В резултат на плана БВП отчете прогрес в продължение на шест последователни тримесечия - нещо, което се случва за първи път от 11 години. Абе обещава нов план за стимулиране на икономическата активност на стойност 2 трилиона йени (15 милиарда евро). Планът на Абе досега обаче не помогна за справяне с дефлацията, подкопаваща японската икономика от 90-те години на миналия век. Противници на Абе казват, че неговият икономически план е от полза за финансовите пазари и големите компании, но е малко ефикасен за подобряване на ежедневието на средната класа.

В областта на енергетиката Абе смята, че ядрената енергия е необходима на Япония, защото ако тя се лиши от нея, би станала още по-енергийно зависима. Абе смята, че всички ядрени реактори, които в технически план са оценени като сигурни от регулаторните органи, могат отново да заработят. Планът на Абе предвижда до 2030 г. ядрените централи да произвеждат 20-22 процента от електричеството. Преди катастрофата във Фукушима те произвеждаха 30 процента. Новите цели на Абе означават не само възобновяването на работата на оценените като сигурни реактори, но и изграждането на нови, смятат експерти.

;

Абе обеща да не отлага повече увеличаването на ДДС. Това увеличение е предвидено за декември 2019 г. и трябва да е от 8 процента на 10 процента. Досега бе отлагано на два пъти. С увеличението ще бъдат финансирани отчасти предизборните обещания на Абе, като например безплатното училище за малките деца и подпомагането на семействата с ниски доходи.

Шиндзо Абе иска да промени японската конституция, влязла в сила през 1947 г. Той ще запази трите ѝ фундаментални принципа - демокрацията, спазването на човешките права и пацифизма, но иска в нейния член девети да се упоменава ясно съществуването на национална армия. В този член сега се посочва, че Япония се отказва завинаги от войната като средство за уреждане на международните различия. Абе иска конституцията да бъде вписано, че образованието е безплатно и да се дефинира в нея понятието „извънредно положение“.

;

Абе обещава да бъде твърд спрямо севернокрейския режим, който притежава вече ядрено оръжие и извършва ракетни изпитания по посока на японската територия. Той предлага увеличаване на средствата за противоракетна отбрана и засилване на съюза със САЩ.

Във външнополитически план Абе успя между впрочем бързо да се адаптира към смяната на американския президент и беше първият чужд лидер, който се срещна с Доналд Тръмп в Тръмп Тауър в Ню Йорк непосредствено след избирането му за американски президент през ноември миналата година. Двамата играха голф заедно, Абе похвали играта на Тръмп и каза, че между двамата се е установила много добра химия.

В същото време Абе се старае да не ядосва руския президент Владимир Путин, с когото иска да уреди разногласията относно Курилските острови, анексирани от СССР след Втората световна война и наричани от Япония Северни територии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заложническата ситуация в английския град Нънийтън приключи с арест
Заложническата ситуация в английския град Нънийтън приключи с арест
Фолклорен спектакъл пред Народния театър за шестия рожден ден на БНТ2 (ВИДЕО)
Фолклорен спектакъл пред Народния театър за шестия рожден ден на БНТ2 (ВИДЕО)