НОВИНИ

Кой е софийският майстор на павета?

В график, но с удължено работно време продължава ремонтът на столичния булевард „Княз Ал. Дондуков“. Крайният срок за изпълнение на проекта е краят на октомври. Причина за по-дългия от планираното срок стана обществено недоволство, продиктувано от идеята на Столичната община да замени паветата по булеварда с асфалт. Необходимостта от по-качествена павирана настилка пък от своя страна стана повод да бъде издирен добър майстор-павьор, тъй като този занаят почти е изчезнал. Кой е 85 годишиният българин, който всяка сутрин е на обекта с лопата в ръка и реди като паветата като маниста - разказ на Благой Цицелков.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:36, 25.08.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Още

лед споровете паве или асфалт на „Дондуков“, везните на културното министерство отмериха - камъкът си тежи на мястото. С потребността от препавиране на два километра и 800 метра от булеварда обаче се разбра, че майстори вече няма.

Лако Лаков, павьор: Я въобще не съм спирал да работя! Помагам каквото може, както виждаш, може да имаме пропуски, защото не всички са специалисти. Те са млади момчета, но са перспективни.

Перспективата да реди павета срещнала бай Лако преди 60-ина години.

Лако Лаков, павьор: София беше много приятна тогава, бяхме големи колективи тогава. И те така...

Прихванал майсторлъка от зетя на сестра си. Просто го бивало в ръцете и държал на детайла. Почти няма голям булевард у нас, правен след 55-а година, в който бай Лако да не е оставил своя почерк.

Лако Лаков, павьор: 55-а съм почнал. Правихме „Борис Трети“! И след това почнахме 56-а жълтия паваж при Президентството.

Павьорството не работа само за мъже. Бай Лако пази топли спомени от срещите с някогашните бригадирки, които дейно се включвали в работата...

62 години след първата среща с павето, бай Лако предава занаята в ръцете на 20-ина младежи, заети с ремонта на „Дондуков“.

Лако Лаков, павьор: Ама сметам, че ако ги запазим тези павьорчета, тука, не са съвършени, но са перспективни. И аз се радвам, ако продължат, че това за един град като София е много нещо!

И уточнява - преди по труда познавали хора, сега по парите.

Лако Лаков, павьор: Аз ще работя, докато мога! Фандъкова се притеснява дали ще стане - ама ще стане! Малко трудно, но ще стане!

Познал монархията, социализма и демокрацията, бай Лако има завет към следващите управници.

Лако Лаков, павьор: Всичко, което е направено, трябва да си остане, дори да е лошо! Това е историята.

А бай Лако ще остане завинаги част от нея - с анонимния си подпис по улици и булеварди, които убеден е ще го надживеят!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ се готвят за най-мощния ураган от 12 години насам
САЩ се готвят за най-мощния ураган от 12 години насам
Локализирано е основното огнище на пожара в Кресненското дефиле
Локализирано е основното огнище на пожара в Кресненското дефиле