Често за съвет по време на пазаруване в Интернет търсим децата, които са все по-добри в ползването на глобалната мрежа. Най-малките, обаче, са поставени пред много повече опасности, като нелегално съдържание, детска порнография и насилие. В учебните програми липсват уроци за безопасно поведение при ползване на интернет.

Доброслав Димитров - съосновател на фирма за компютърни игри: "Не трябва да се създава някаква фобия за кибер света, напротив, нищо не е по-различно от реалния. Това е нашето послание - дръжте се там, така както бихте се държали в реалния - оглеждате се за коли, не ходите при непознати хора и по тъмни улички. Така и във виртуалния свят трябва да се държите отговорно".
Любомир Тулев, сектор "Киберпрестъпност" - ГДБОП: "Тук идва нашата роля, която да ги научи кои са опасностите онлайн, да ги научим и да им дадем форма за контакт, например на нашия сайт - www.cybercrime.bg, това което обясних е, че имаме бутон чрез който могат напълно анонимно да подават сигнали, който идват директно при нас".