В Русия започва предизборната кампания за президент за изборите на 18 март 2018-а. Кандидатите трябва да бъдат регистрирани официално, но някои от тях - като Владимир Путин, вече са известни. На какво ще разчита той в четвъртата си кампания и защо ръкавица му хвърлят няколко светски лъвици - отговорите от Цветана Кръстева.

Казват, че Владимир Путин, обича буквата на законите, които сам пише. Той обяви кандидатурата си в срок, преди Съветът на федерацията да даде начало на предизборната кампания.

Владимир Путин, президент на Русия: "Благодаря ви за подкрепата. Ще се кандидатирам за президент на Руската федерация!"

От сцената на автомобилния завод "ГАЗ" в Нижни Новгород се потвърдиха очакванията, че в кампанията си Путин сега ще гради образ на баща на народа, ще общува с работници и с хората от провинцията.

Какви предизвикателства може да очаква Путин, според политическият коментатор Константин фон Егерт.

Константин фон Егерт, политически коментатор: "Главното предизвикателство за Путин, според мен, ще е това, че на телевизионните екрани и във всички медии той присъства вече 18 години и в някаква степен хората вече са свикнали с него твърде много..По време на кампанията, той ще говори - и това в очите на електората за него е плюс, за успехите на външната политика, за това, че Русия ще е домакин на световното по футбол. В този смисъл той има какво да каже, но определената скука, недоброто състояние на икономиката плюс факторът корупция, работят срещу Путин."

Може ли това да повлияе на резултата от изборите? Да го преобърнат не се очаква нито от Жириновски - кандидат за 6-ти път, нито от комуниста Зюганов - кандидат за 5-и път. Нито дори от Ксения Собчак - известна повече като светска лъвица, отколкото като опозиционен политик.

Ксения Собчак, кандидат за президент: "Беше ме страх, че ще ми се смеят - о, блондинка от телевизионния екран, се опитва да предизвика Путин. Ха-ха-ха. Но и аз ще се смея заедно с тези хора, защото страхът не трябва да ни управлява".

Кръщелница на Путин и дъщеря на неговия учител в политиката, Собчак говори срещу анексията на Крим и се среща с противника на Кремъл Михаил Ходорковски, но не стигна до там на въпрос на Би Би Си, например, да призове за смяна на властта.

Изборната кампания обаче със сигурност може да бъде светска: ако бъдат регистрирани, за кресло в Кремъл ще се борят още певицата Екатерина Гордон, водещата на предавания за възрастни Анфиса Чехова и дори порно-звездата Елена Беркова. Ново явление за Русия - коментирано в Москва като "карнавализация" на изборите.

Константин фон Егерт, политически коментатор: "Това е спектакъл.Главната задача на Кремъл е да покаже, че в Русия има само един политик и това Владимир Путин... Това не са приемливи кандидати за руския избирател, както вероятно и за избирателите в много други страни, но това, че се кандидатират, това че са почувствали тази тенденция или просто са ги посъветвали да го направят - това работи за делегитимация на конкурентната политика".

Извън играта остава най-сериозният публичен противник на Путин - Алексей Навални. Няма да бъде регистриран заради противоречива съдебна присъда.

Константин фон Егерет, политически коментатор: "Навални ще продължи да бъде фактор в руската политика. Той плени въображението на хора, които преди изобщо не се интересуваха от политика - хора между 15 и 20 годишна възраст. И в този смисъл Навални гледа в бъдещето".

Предизвикателство за Путин остава и младото поколение, както и увеличаващата се обществената демотивация. Според последни проучвания президентът отново ще спечели, но за разлика от 2012, когато в изборите участваха 65 на сто от избирателите, сега са готови да гласуват 58 на сто.

© БТА