Циклони с български имена. От средата на тази година синоптиците от Института по метеорология и хидрология кръщават опасните явления над страната ни. Идеята е да ги запомняме по-лесно. Може ли да подариш име на циклон - разказват Мая Димитрова и операторът Константин Викторов.

Лошото време вече си има име, българско. Анастасия е кръстницата на първия циклон с наше име - Марина. Както се оказва - по-известна в Гърция като Медуза.

Анастасия Кирилова - дежурен синоптик в НИМХ на БАН: Преди да чуем от медиите за името на циклона Медуза през лятото, ние вече го бяхме кръстили с българското име Марина.

Марина-Медуза отминава, но традицията вече е факт. Следват Ралица, Стефан, Татяна и Филип. Не всеки циклон може да получи име - трябва да носи елемент на опасност. И картата да свети в оранжево и червено.

Иван: Циклоните винаги носят женски имена, както тайфуните.
Вече има и мъжки.
Има и мъжки? Добре.

Всъщност имената се избират по азбучен ред като се редуват мъжки и женски. Синоптиците си записват как може да се наричат бъдещите циклони.

БНТ: А каква е вероятността да кръстите някой циклон да кажем Мая?
Анастасия Кирилова - дежурен синоптик в НИМХ на БАН: Никак не е малка.

Предстои да се обсъди в службата дали може да изпълняваме такива заявки за кръщаване на циклони и антициклони.

Да подариш циклон. След като може да избереш име на звезда, не изглежда толкова невероятно.

Иван: Не съм чак толкова интересен за циклон. Някой път външният вид лъже, може пък вътрешно вярно да съм много опасен.

Следващият път, когато времето е лошо, вече знаете на кого да се сърдите. Едно е сигурно - ако до края на годината се появи поне още един циклон - той ще се казва Христина.