НОВИНИ

Кой носи отговорност при щети от паднали висулки?

Снежната зима тази година увеличи случаите на паднали висулки или огромни маси сняг върху хора и автомобили. В Пловдив на спешния телефон 112 се получават десетки сигнали. В борбата с ледените късове се включиха и от пожарната, и от общинските предприятия „Чистота" и „Паркове и градини". Кой носи отговорност в случай на инцидент и какви са санкциите разказват колегите от Пловдив.

bnt avatar logo
от С. Пушкова, М. Хубинова
09:14, 11.02.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Хората от търговските обекти на пловдивската централна улица 11-ти август ни потърсиха преди седмици след като неколкократно са подавали сигнали на телефон 112 за надвиснали снежни маси.

- На първия сигнал, когато колежката го е подала не са дошли, на втория не са дошли, чак на третия сигнал от пожарната дойдоха и заградиха. Преди една година от същото място, падайки снега е смачкал кола, представете си какво ще стане ако падне върху човек. Убива го на място.

Ако един снежен къс с приблизителна маса от 50 кг полети от покрива, силата, с която ще се стовари върху вас, е около 500 килограма. За щастие в Пловдив до фатални последствия все още не се е стигнало. Ако обаче вие или автомобилът ви пострада може да търсите отговорност от институциите. В случаите на частни сгради отговорност носи етажната собственост, която не е взела мерки за отстраняване на опасните висулки. Ако инцидентът е възникнал на улица, парк или детска площадка пострадалият може да заведе дело срещу общината.

адвокат Михаил Екимджиев
Когато общината не е изпълнила позитивното си задължение да предприеме всички предвидими мерки за запазване на живота и здравето на хората тя нарушава свое задължение произтичащо от член 2 и 3 от европейската конвенция за правата на човека. Въпреки че някои общини в свои наредби предвиждат че отговорността за почистване на тротоарите е на гражданите това е неправомерно и противоречи на основни принципи на правото, гражданите не са длъжни да имат алпийска техника и специални умения да се справят с тези специфични опасности.

В случай ,че паднал сняг или висулки увредят автомобила ви, задължителната „Гражданска отговорност" не покрива подобни щети, обясниха застрахователи. Застраховка, която покрива щети на самия автомобил, включително и от паднал сняг е Автокаско, но и в тези случаи има особености, защото за щети с по-големи размери се налага документ от компетентен орган, а в подобни случаи е доста трудно човек да се сдобие с него. Но при малки щети е по-лесно. И дават за пример изплатена сума по щета на автомобил с паднал сняг върху задното стъкло и капака на багажника, където обаче размерът на щетата е под 10%.

Ако се стигне до съдебен процес е добре да имате годни доказателства като констативни протоколи, свидетелски показания, медицински удостоверения или снимков и видеоматериал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Турция след обявената дата за референдум
Протести в Турция след обявената дата за референдум
Напрежение между Русия и Турция заради убити войници в Сирия
Напрежение между Русия и Турция заради убити войници в Сирия