Много ученици от Дупница разчитат на частни уроци, за да успеят да влязат във висши учебни заведения. Цената за урок в рамките на един учебен час започва от 10 лева и стига до 20 или 30 в зависимост от учебния предмет.

Дупница

Виргиния е в 11-и клас и вече посещава уроци по математика.

Виргиния Никлева: Приятно е, общуваш свободно с госпожата, дава ти всичко подробно. Отделя ти цялото си внимание.

По думите и в клас не може да се получи тази подготовка.

Виргиния Никлева: Пречат някои деца. Шуми се и ти е много трудно да разбереш нещата, поне за мене.

Част от приятелите на Мартин, който е десетокласник, също ходят на частни уроци.

Мартин Спасов: Учителите не преподават толкова много в дълбочина, и затова е нужно да се ходи на частни уроци. 0. 17 за да имаш по-голям шанс да влезеш в университета.


Има средни училища, които организират вътрешни курсове за подготовка на кандидат-студенти. Според Мартин обаче те също не дават голям шанс за успех.

Мартин Спасов: Не толкова голям, колкото при един частен учител, защото той в училище учителят се занимава с няколко човека, а ти си сам там при частния учител.

Цените на уроците започват от 10 лева за час по български език и математика. За английски език и за някои други учебни предмети са по-високи.

Стефан Тобулски: Имам приятели, на тях им таксуват по 20 лева на час. Биология най-вече или география.
Мартин Спасов: Биология, например, тя е по-скъпа, химия.20-30 лева на час.

За да се подготвят добре за кандидатстудентската кампания, доста ученици тръгват на частни уроци още в 10-и или 11-и клас.

Мартин Спасов: Отиват на уроци, търсят възможности, техните търсят откъде да вземат пари.

По думите на Мартин често за допълнителни уроци настояват родителите, тъй като искат децата им да влязат в по-добри университети и да получат по-качествено образование.


Най-често учениците избират да посещават частни уроци по български език и литература, защото това е задължителен предмет в матурите, заяви Деница Каталиева, старши консултант в образователна организация: