НОВИНИ

Бивш оръжеен инструктор дал отпор на нападателя от Тексас

Фатален пропуск на американските ВВС да подадат информация в националната база-данни на ФБР е позволил на стрелеца от Тексас да се снабди с оръжие и да отнеме живота на 26 души. Оказва се, че бившият военен Девин Патрик Кели е съден от военен съд за домашно насилие през 2012-а и има забрана да притежава или купува оръжие. Стана ясно, че жител на почерненото градче Съдърленд Спрингс е дал въоръжен отпор на нападател и вероятно така е намалил броя на жертвите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:01, 07.11.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

26-годишният бивш военен от ВВС нахлува в църквата на Съдърланд Спрингс, Тексас с два пистолета и полуавтоматична пушка, които няма право да притежава. През 2012-а военен съд му дава 12 месеца затвор за малтретиране на жена му и доведения му син, обвиняван е и за жестоко отношение към животни за ритници на куче. Освободен от армията заради лошо поведение. Тази информация обаче липсва в националните регистри на ФБР.

Крис Комбс - ФБР: При четирите му покупки Националният център по криминална информация е извършил задължителните проверки, но в системата няма данни, които му забраняват да купува оръжие. ВВС разследват фаталния си пропуск. Пентагонът изисква информация за домашно насилие да се подава на ФБР. Военен говорител определи Кели като склонен към насилие и буре с барут.

Масовото убийство е извършил след скандал с тъщата. До юли е работил като охранител в увеселителен парк край Съдърланд Спринг, договорът му е бил прекратен само пет седмици след постъпване. Сред жертвите му са между 12 е 14 деца, най-малкото на една година. Бивш оръжеен инструктор дал отпор на нападателя и го прострелял в крака и торса. Когато дъщерята на Стивън Уилфорд чула изстрели в църквата, той грабнал пушката си и хукнал бос към местопрестъплението.

Стивън Уилфорд - бивш оръжеен инструктор: Страхувах се за мен, за всеки от хората там, за собственото ми семейство, което живее само на една пресечка. Не съм герой, Бог ме запази и ми даде сили да направя необходимото. Иска ми се да бях стигнал по-бързо, но не знаех какво става.

След престрелката ранения Кели се качил в колата си и побягнал. Уилфорд поискал помощ от местен шофьор и двамата започнали преследване. Накрая колата на Кели ударила пътен знак и влязла в канавката. Подканите с насочено оръжие да излезе останали без отговор. Смята се, че е извършил самоубийство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училище Алеко Константинов вече има велостойки
Училище "Алеко Константинов" вече има велостойки
50 години от създаването на основно училище Св. Св. Кирил и Методий в Карлово
50 години от създаването на основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Карлово