НОВИНИ

Кой ще стопанисва Стобските пирамиди?

Общински съветник от Кочериново предлага Стобските пирамиди, които са включени в 100-те национални туристически обекта да бъдат дадени на концесия на инвеститор. Според него обектът ще се развива по-добре и ще се привличат повече туристи, ако за него се полагат грижи от частна фирма, тъй като в момента община Кочериново няма средства за това.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ир. Николова, Д. Грачанлиева
07:29, 08.05.2018
Чете се за: 01:59 мин.
У нас

Всяка година Стобските примиди се посещават от около 13 000 туристи. Според общински съветници в Кочериново обаче не се полагат необходимите грижи за поддръжка на забележителностите. А приходите от туристите са в пъти по-малко от разходите за заплати на служителите, които се грижат за обекта.

Слави Христов, общински съветник Кочериново: Това е национален обект, който изисква поддръжка, добра организация, качествена услуга и много други неща. Казвал съм много пъти туризмът не е само късане на билетчета. Туризмът е отговорност, общината няма необходимите средства, за да поддържа тази дейност.

За да се стигне до Стобските пирамиди, има изградени две еко пътеки, едната от които е пригодена за хора с увреждания. Според туристите обаче е необходимо теренът до забележителностите да се обезопаси, а местата за отдих да се поддържат по-добре.

Валери Благоев: Нагоре има няколко много стръмни места, които са много хубаво, но няма никаква ограда, няма за какво да се хванеш.
Инеса: Да направят може би по-лесни пътеки за инвалиди, за хора, които нямат възможност да се качат до горе.
БНТ: Това е екопътеката за хора с увреждания. Добре ли изглежда според вас, достъпна ли е?
Инеса: Не, не, защото хората с увреждания няма да се качат горе. И даже по тази пътека, ако се качат горе, то нищо не се вижда.
Хава Дунгьова: Долу, където е мястото, за инвалиди не е изобщо, не става, много камъни. Тези хора как ще се придвижват не знам.
Вяра Минова: Вода не може да се купи, няма нормални тоалетни. В смисъл в такова състояние трябва да се подобряват нещата. То няма и много туристи, трябва да намериш тази забележителност в интернет, никъде няма реклама, никъде не се рекламират. Ние случайно попаднахме.
Катерина Шандер: Интересното е, че бях от другата страна и пише трябва да спазвате чистота. Ние търсихме, къде да изхвърляме боклука, но няма кошчета, където можем да изхвърлим боклука.
Хава Дунгьова: Направи ми впечатление, че пътят е много лош до тука, даже нямаше асфалт поставен. Аз втори път няма да се върна.

Робин е Франция и за първи път посещава Стобските пирамиди. Казва, че е впечатлен от красотата на природата.

Робин: Трябва да остане естествено, да не се поставят много неща, има места за сядане, когато искаме да седнем, когато искаме да вървим.

Жителите на село Стоб са раздвоени в позицията си дали обектът да бъде отдаден на концесия. Според някой може да бъдат увеличени цените за посещение на забележителностите. Според други пък инвеститорът ще го поддържа по-добре.

Димитър Христов: Аз мисля, че не е правилно, защото ще се вдигнат цените и ще намалеят туристите, затова не е редно. Трябва да се оправи едно друго, пътя да се оправи. Едно време се говореше до горе, където е поляната този пътя да се асфалтира, булдозери. Направи се пътя, разшири се, но не се асфалтира, колите да ходя до горе, на половината път.
Любен Николов: По-правилно ще е, защото по-лесно стопанисва от даден човек, който има заинтересованост. Имаше една направена трапезария, която е към черквата може би, една бариера и това е. Нищо - те като идват тука, няма хотел.

От Общината в Кочериново признаха, че не стопанисват добре туристическия обект и че за него не се полагат необходимите грижи.

Иван Минков, кмет на община Кочерново: Ако не се появи такъв стопанин, примерно казано дава 60 хил. лева на година и стопанисва цялата екопътека - какво по-хубаво от това. А сега общината стопанисва цялата пътека, което е абсурдно. Туристическа дейност субсидираме.

На сесия на общинския съвет бе взето решение за сега забележителностите да не се отдават на концесия, но да се извърши проверка, какво е направено до момента и колко средства са инвестирани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж от Силистра намери томове от История на България на боклука
Млад мъж от Силистра намери томове от "История на България" на боклука
Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка
Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка