НОВИНИ

Кой спечели и кой загуби след вота в Македония?

Малката разлика между двете основни македонски партии ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократически съюз на Македония, ще направи формирането на правителство изключително трудно. Това прогнозират македонски анализатори, след като снощи стана ясно, че досегашните управляващи печелят предсрочния вот в Македония. Опозиционният лидер Зоран Заев отказа да признае поражение, докато не бъдат обявени окончателните резултати от вота. Още от специалните ни пратеници Тоня Димитрова и Владимир Богдански.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:52, 13.12.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Два депутатски мандата - толкова е преднината на победителя в изборите - ВМРО ДПМНЕ. Албанският вот е раздробен, 4 албански партии влизат в парламента. Изборите в Македония показаха разделението в обществото, но не дадоха решение на политическата криза.

Втора нощ на триумф по улиците на Македония. Привърженици на ВМРО ДПМНЕ излязоха по улиците, развявайки македонски флаг и пееха песни във възхвала на партията.

Досегашният премиер и лидер на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски излезе пред своите привърженици в централата на партията в Скопие.

Никола Груевски - лидер на ВМРО ДПМНЕ: Получих поздравление от високопоставени служители на ЕК, които честит победата на ВМРО-ДПМНЕ и на македонските граждани, както и призовават опозицията да остане активна в парламента и препоръчват скоро да сформираме кабинет. Ще започнем в скоро време преговорите за съставяне на коалиция и най-накрая трябва да сложим край на кризата в Македония. Хората очакват това от нас, изморени са от кризата и тези, които я предизвикаха.

Социаледомкратическия съюз на Македония успя да спечели 49 депутатски места и привлече огромен брой албански гласове. След обявяването на разпределението на мандатите от партията на лидер Зоран Заев излязоха само с писмено изявление, което гласи, че изборният процес е бил белязан от много нередности, а гражданите са изразили ясно волята си, че времето на политици като Никола Груевски остава в миналото.

Привържениците на ВМРО-ДПМНЕ празнуват по улиците, но изборният резултат показва, че партията на Никола Груевски губи подкрепата, на която се радваше през последното десетилетие.

Сега всичко зависи от най-голямата албанска партия в новия парламент - Демократичния съюз за интеграция. Ако лидерът Али Ахмети постигне споразумение за коалиция - ВМРО ДПМНЕ ще събере необходимите 61 гласа за парламентарно мнозинство. Но това връща Македония в изходна позиция, а коалиционните партньори биха останали същите, както и преди началото на кризата.

В началото на следващата година президентът Георге Иванов трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на партията с най-много депутати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британската общност във Великотърновско в помощ на Хитрино
Британската общност във Великотърновско в помощ на Хитрино
Семейства от Мизия още чакат държавна помощ за бедствието през 2014 година
Семейства от Мизия още чакат държавна помощ за бедствието през 2014 година