Над 40 души са били измамени със самолетни билети от фалшивия Фейсбук профил на Александър Николов. От прокуратурата заявиха, че жертвите са платили 20-30 хиляди лева. Сигналите са подадени в ГДБОП. Разследващите са установили, че измамникът се намира в България. Как един виртуален профил успя да подмами десетки и кой стои зад фалшивата самоличност на Александър Николов ще разберем от репортера ни Тихомир Игнатов.

Кирил Иванов живее от няколко години във Великобритания. Попада в схемата "Александър Николов" след като търси евтини самолетни билети към България. Пътуването все пак се осъществява, но офертата се оказва твърде съмнителна.

Кирил Иванов: При последното ми прибиране в България самолетния ми билет е бил на стойност 400 евро, аз съм му превел 130 паунда. Билетът, който той е закупил е почти на двойна цена от тази, която аз съм превел. Не знам какъв тип измама е това. Дали е финансова или се търси събиране на лични данни.

Кирил разказва, че поддържа приятелството си с измамника от 2013 г. Бил привлечен от общите познати, снимките и коментарите. Никога не е виждал лицето му, чували се единствено по телефона. Според Кирил зад фалшивия профил стои престъпна група, а не един човек.

Кирил Иванов: Аз няма да си хвърля така парите на улицата. Гради доверие в продължение на години благодарение на доказани имена, доказали се в България.

Във Фейсбук "Александър Николов" печели доверие с добре подбрани снимки, кадри от презокеански полети и екзотични дестинации. Коментира политически събития и актуални теми от дневния ред на обществото. Никога обаче не се изправя лице в лице с жертвите си.

проф. Калин Гайдаров, криминален психолог: Това го освобождава от известното вътрешно напрежение, което може би се появило, ако той реално се опитва да измами един човек лице в лице.

Според ИТ специалисти създаването на подобен тип профили не е трудно, а случаите на открадната самоличност стават все повече.

Борис Гончаров, специалист по информационна сигурност: Снимките много лесно могат да бъдат взети от оригиналния профил, ако има такъв. За хакване трудно може да говорим. По скоро може да говорим за отвличане на акаунт.

Според експертите следите на човека, който се крие зад профила на Александър Николов, са леснопроследими.

Борис Гончаров, специалист по информационна сигурност: За снимките лесно може да се установи дали са манипулирани. Това е сравнително лесно технически. Да се установи кой е също не е толкова трудно, защото Фейсбук поддържа доста сериозни регистри откъде точно влиза дадения потребител.

В реалния живот Александър Николов най-вероятно е Спас Василев от Кочериново. Василев влиза в криминалните хроники преди шест години с истинското си име. Тогава завлича благоевградско семейство отново с евтини самолетни билети. Потърсихме семейството на фейсбук-измамника, но без резултат. Съседите, разказаха, че не са го виждали от години.

- Може да има 5-6 години не съм го виждала.

- Умно, много добро дете беше. Като се учеше тука от първите ученици беше.

Според класния ръководител на Спас, той отдавна живее във Франция.

Стоян Иванов: Честен беше, водещ ученик в класа беше. Нищо лошо не мога да кажа...

Спас Василев е несемеен. Според местните хора през последните години все по-рядко идвал в родното градче.

МВР отрича да е задържан измамникът от Фейсбук

МВР отрича да е задържан измамникът от Фейсбук

Мъжът, който се представя като Александър Николов и измами десетки души с фалшивия си профил във Фейсбук, не е задържан. Това заявиха за БНТ от МВР и...

На кого са снимките в профила на Александър Николов?

Александър Николов не е единственият измамник в мрежата. За друг такъв случай се разказва в най-новия документален филм в рубриката ни "В кадър" - "Кой е срещу теб в мрежата", който ще бъде излъчен тази вечер. Филмът обсъжда теми, важни за всеки потребител в социалните мрежи, както ѝ необходимостта от нов тип обучение по информационни технологии в училище. Вижте откъс от филма.

Човек с фалшива самоличност във фейсбук "ужили" с пари доверчиви хора

Човек с фалшива самоличност във фейсбук "ужили" с пари доверчиви хора

Измама на базата на добре изграден предварително имидж - това е поредната схема за печелене на пари във фейсбук. Александър Николов афишира приятелств...