НОВИНИ

Кой забърка поредната македонска каша

Специално за news.bnt.bg Защо подаде оставка премиерът Никола Груевски? Какво се случва и какво ще се случва в Македония след тази оставка?

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
15:04, 17.01.2016
Чете се за: 03:33 мин.
Истории
забърка поредната македонска каша

Колко интелигентно е казано - македонският възел! Звучи някак библейски и антично, нали и Александър Македонски разсичал подобен възел, та останал в историята. Но ако човек се вгледа в актуалните македонски реалности, никакъв възел не може да види - само типична провинциална и примитивна каша, в която европейците - най-малко, и американците - малко повече, не могат да се оправят. Макар че в Скопие вече открито се чуват гласове, че е време американците да отидат там и като горският от прословутия виц да турят всички на място. И на първо място, да разчистят решително и безкомпромисно атмосферата в така наречения политически елит край Вардар. И при едните, и при другите. И при наследствените леви, и при новоизлюпените десни. И при македонците, и при албанците. Иначе от независимата и суверенна Македония само след 25-26 години може да остане само спомен.

От момента, когато бившата югорепублика стана независима и суверена държава - 8 септември 1991 година, в новата държава има дълбок и траен дефицит на демокрация. Вероятно и заради това най-често в лозунгите на политическите партии или на отделните личности демокрацията стои на първо място. Но само вербално, за съжаление.


;

В петък, миналата седмица (15 януари 2016 г.) в Скопие пристигна еврокомисарят Йоханес Хан за поредните разговори с лидерите на четирите основни политически партии - две македонски и две на албанците, за изпълнение на миналогодшните договорености за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Определената от тези договорености дата за вота беше 24 април. Във връзка с тази дата премиерът Никола Груевски бе поел задължението да подаде оставка и да бъде съставено временно правителство, което да проведе въпросните избори. Това, впрочем, се случва за първи път в историята на независима Македония - не предсрочните избори, а организацията им от временен, както в Скопие го наричат, технически кабинет. Премиерът Груевски изпълни обещанието си и в деня преди идването на еврокомисаря, в специално изявление за медиите потвърди, че подава оставка. Централното ръководство на неговата ВМРО-ДПМНЕ прие оставката и предложи за премиер на временния кабинет генералния секретар на партията Емил Захариев. Ключово решение, което ЦК на ВМРО-ДПМНЕ взе бе, че за предстоящите избори на 24 април отново номинира за премиер Никола Груевски. С други думи, ако сега управляващата партия през април спечели вота (както, впрочем, твърдят някои социологически сондажи), Груевски отново ще седне в досегашния си кабинет в сградата с барокова фасада на брега на Вардар.


;

И каква стана тя? Изведнъж перспективата Груевски да излезе окончателно и безвъзвратно от политиката, дори да влезе в затвора, ако Специализираната прокуратура намери доказателства за нарушение на закона, не се оказа чак толкова реална. С това самият досегашен премиер даде ясен знак, че обявената от неговите противници окончателна политическа смърт е преждевременна. На всичко отгоре Груевски изигра защитен ход. Той обвърза оставката си, която впрочем, съобразно процедурата бе внесена в парламента, с датата на изборите - "ето, изпълнявам обещанието си да напусна поста си според уговорката и конституцията сто дни преди изборния ден на 24 април". Но ако по някаква причина - несъгласие на опозицията, съображения на посредниците от ЕС, или каквато и да е друга, изборите се отложат за по-късна дата, Груевски ще продължи да изпълнява задълженията си до точно 100 дни преди изборния ден. Да не забравяме, че само дни преди да оповести оставката си, Груевски бе на неочаквано посещение във Вашингтон, където разговаря с вицепрезидента Джо Байдън. Колкото и мършави да бяха съобщенията за разговорите, които се появиха, може да се каже с голяма доза сигурност, че в Белия дом лидерът на ВМРО-ДПМНЕ е потвърдил оттеглянето си. След девет последователни изборни победи от 2006 година насам - местни, парламентарни и президентски, сатанизирания и предварително хвърлен върху затворническите нарове Груевски доброволно се оттегли.


;

А сигнали за отлагане на гласуването за 24 април имаше и има достатъчно. Те идват предимно от лагера на опозицията, която очевидно смята, че нейните симпатизанти не са в добра изборна кондиция. За разлика от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ и нейните коалиционни партньори, за които изборната подготовка започна още от лятото на миналата година. И затова това, което се случи в петък и събота след разговорите на лидерската четворка с еврокомисаря Хан в Скопие, не бе чак такава изненада. Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев след продължилата девет часа среща с Хан излезе и съобщи, че опозицията няма да участва на предсрочните парламентарни избори на 24 април. Мотив - все още властта не е направила достатъчно да прочисти общия избирателен списък от мъртвите души, както и не е променила медийното законодателство по начин, който да гарантира повече свобода и независимост на македонските медии. Важни въпроси, но според някои сериозни наблюдатели в Скопие, това са проблеми, които биха могли да бъдат решени във времето до изборите, а датата да си остане същата. В подкрепа на 24 април, освен Груевски, се обявиха и лидерите на двете партии на албанците Али Ахмети от Демократичния съюз за интеграция и Мендух Тачи от Демократичната партия на албанците. Самият Груевски след срещата заяви, че единствената причина, поради която Зоран Заев е искал отлагане на изборната дата, е страхът му от тежка парламентарна загуба. Поредната, впрочем, за СДСМ от 2006 година насам, когато ВМРО-ДПМНЕ спечели вота.

;

От събота Македония отново живее в очакване за по-голяма яснота относно изхода на кризата в страната. Валят взаимни обвинения за провала, коват се варианти, в това число и достатъчно конспиративни. В крайна сметка, на горския оттатък океана наистина може да му писне и да изгони и едните, и другите.

Друг е въпросът, че не знам кой би могъл да дойде на тяхно място. Заразата да живееш в дефицит на демокрация е трайна и лесно лечение за нея няма.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Авторът е дългогодишен кореспондент на БНТ, БНР и БТА в Македония. Блогът е негов личен коментар и не е обвързан с редакционната политика на новините на БНТ.

;

Така кашата се забърка още повече. Мътилка добави и канцеларията на еврокомисаря Хан, която по молба на македонски медии излъчи съобщение, според което изборната дата не е толкова важна, важно е преговорният процес за изход от тежката политическа криза в Македония да продължи. Което, ако е правилно цитирано, е едно рамо за лидера на опозицията Зоран Заев да настоява поетите през лятото на миналата година обещания да се изпълнят докрай и по същество. А че по такъв начин опозицията получава още един предизборен дъх, е повече от ясно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина проф. д-р Емил Таков
Почина проф. д-р Емил Таков
Иран получава достъп до свои активи на стойност 32,6 милиарда долара
Иран получава достъп до свои активи на стойност 32,6 милиарда долара