НОВИНИ

Кой защитава работниците, ако попаднат в опасна ситуация зад граница?

Българите често попадат в ситуации на трудова експлоатация зад граница, твърдят експерти от международната неправителствена организация "А21". Най-често те се подлъгват от обяви във Фейсбук или други социални мрежи, или от т. нар. фирми посредници. Кой защитава работниците, ако попаднат в опасна ситуация зад граница, кои закони регламентират техните права ще разберем от репортера ни Мина Петрова.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:15, 09.02.2018
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Кой защитава работниците, ако попаднат в опасна ситуация зад граница?

За така нареченото "модерно робство" може да се говори, когато има тристранно отношение между работник, фирма посредник и фирма наемател в чужбина.

Тогава работникът бива нает от фирмата посредник, която го изпраща към фирмата наемател в чужбина. Работникът е длъжен да спази договореното с фирмата посредник трудово задължение.Тя от своя страна има задължение към фирмата наемател в чужбина - да предостави работниците, а тя пък е длъжна да изплати на фирмата посредник определена сума за всеки работник. Задълженията към работника не са описани за нито една от фирмите. Всъщност какъв е бизнесът на фирмата посредник?

Чавдар Христов, КНСБ: Аз нищо не творя, нищо не произвеждам, нито правя някакви услуги, диспечер съм на работна ръка - наемам и изпращам. и затова получавам пари.

Това понякога създава законов пропуск и възможност за трудова експлоатация. Защото вместо работникът да взима заплата, която отговаря на труда, който полага, той взима част от нея. Например 80 %. Другите 20 % отиват за фирмата посредник.

Повечето фирми посредници са коректни, но се случва кандидат-работниците да попаднат и на нелицензирани фирми.

Как може да се провери това?

Александър Киров, Фондация за борба с трафика на хора "А21 България": Експертите, които работят зад националната телефонна линия, те правят съответната проверка, която е необходима, и установяват, че тази фирма посредник, всъщност изобщо не е лицензирана фирма посредник, изобщо не е регистрирана като такава.

Как работникът, жертва на трудова експлоатация в чужбина, може да потърси помощ?

Чавдар Христов, КНСБ: Това, което се случва с такива хора, когато изпаднат в такава крайна ситуация, е държавата се опитва през посолства, през консулство, някъде имаме и трудови аташета, с тях също да се сигнализират компетентните институции в съответната страна да се намесят, да дадат необходимата защита и закрила.

Синдикатите и неправителствените организации у нас, въпреки че нямат законови правомощия за защита на българите в чужбина, работят в сътрудничество със свои колеги извън страната. Затова, при случаи на трудова злоупотреба, всеки българин може да се свърже или с КТ "Подкрепа", или КНСБ, или с неправителствена организация. Една от най-големите у нас е А21.

;

Според асоциацията „А21“ наистина българите често стават жертва на т.нар. клопки чрез социалните мрежи, предаде репортерът на БНТ Мина Петрова.

;


Тя е открила национална линия с номер 0800 20 100.

Денонощно, безплатно и анонимно всеки може да звънне за помощ или дори само за съвет.

Александър Киров, Фондация за борба с трафика на хора "А21 България": През последните 9 месеца, наистина нарастват случаите на хора, които се обаждат по линията, за да се консултират специално за някаква трудова оферта, на която са попаднали, най-често в социалните мрежи, за да видят дали тя крие някакви реални опасности за попадане в ситуация на експлоатация.

На международна конференция в София днес бяха разисквани мерки за подобряване на условията на труд у нас. Синдикатите и социалното министерство ще работят заедно по въпроси, свързани с приоритетите по отношение на наемния труд.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Първо, бъдещето на труда и развитието на човешкия капитал - модернизирането на Европейското трудово законодателство в областта на социалната сигурност, елиминиране на неравенствата на пазара на труда, включително заплащането между жените и мъжете.

От КНСБ предлагат усилията да бъдат насочени към промяна в три области - качеството на човешките ресурси, условията на труд, най-вече около ниското заплащане, и защитата при безработица.

От КНСБ също предлагат и увеличаване на данъците, за да се финансира ниско платената работна ръка и защитата при безработица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството се разграничи от декларацията на НФСБ за Ска Келер
Правителството се разграничи от декларацията на НФСБ за Ска Келер
Мартин Шулц обяви, че се отказва от поста външен министър
Мартин Шулц обяви, че се отказва от поста външен министър