НОВИНИ

Коя е фирмата, чиито цистерни се взривиха в Хитрино?

Взривилите се в Хитрино цистерни са собственост на румънска компания и са били пълни с пропилен. Превозът се е осъществявал от русенската фирма "Булмаркет". Фирмата е сред големите играчи на пазара с превоз на горива. Занимава се с опасни товари от 11 години. Досега не е имало инцидент с цистерните й.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:23, 10.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Всички мерки за сигурност при превозването на товара са взети, твърди собственикът на фирма "Булмаркет" Станко Станков. Дружеството притежава 11 електрически и още толкова дизелови локомотива. Собствените им цистерни са 180, останалите 90, които ползва, са под наем. Взривилата се в Хитрино цистерна е румънска.

Станко Станков - собственик на "Булмаркет": Нямам обяснение за причината за взрива. Цистерните минали са съответните ревизии и проверки. Машинистите са били инструктирани, спазени са почивки. Дългогодишни наши служители са, опитни.

БНТ: Цистерните минали ли са преглед?

Станко Станков - собственик на "Булмаркет": Хиляда процента. Първо, не е възможно по националната жп мрежа да влезе цистерна, която не е минала съответните прегледи.

През целия ден фирма "Булмаркет" в Източната промишлена зона на Русе беше строго охранявана и камери не бяха допуснати. "Булмаркет" е и първият частен железопътен оператор в България. За тази дейност има лиценз от 2005 година, който е подновяван на всеки пет години.

Фирмата има лиценз и за извършването на международни транспортни услуги. Компанията, в която работят над 120 души, има и пристанищен бизнес. Има проект, подкрепен по европрограма, за изграждането в Русе на терминал за съхранение и зареждане на речни плавателни съдове, задвижвани с втечнен природен газ.

Миналата година "Булмаркет" получи 20 милиона евро от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Средствата са предназначени за стратегическите проекти на дружеството и за рефинансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
135 години Висше военноморско училище Никола Вапцаров
135 години Висше военноморско училище "Никола Вапцаров"
Тежко е състоянието на ранените, настанени в болницата във Варна
Тежко е състоянието на ранените, настанени в болницата във Варна