НОВИНИ

Елизабет II - една кралица на 90

От Лондон до Фолклендските острови, Великобритания днес празнува, защото кралица Елизабет II има рожден ден и става на цели 90 години. Обичана от едни и мразена от други, британската кралица е най-дълго управлявалия монарх на Острова. Възкачва се на престола почти случайно, след като чичо й Едуард абдикира от трона, а биографията й е повече от любопитна.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:11, 21.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Още

63 години на трона, 90-години живот, над 260 визити в повече от 100 държави, милиони поданици и... осем правнучета. Много са числата, които могат да опишат биографията на кралицата. Но коя е тя самата?

По време на 63-годишното си царуване, Елизабет Втора има 12 министър-председатели. Първият - Уинстън Чърчил, е роден през 1874-та година, а сегашният Дейвид Камерън - през 1966-та.

Освен за семейството и поданиците си, британската кралица има специално място в сърцето си, запазено... за любимите ѝ кученца от порода корги. Притежавала над 30, но твърди, че няма да си взима повече, за да не изостави любимците си, ако почине.

Другото ѝ хоби е ездата. Кралицата има над 25 коня, а технически нейни са и всички китове, делфини и други морски обитатели на водите на Великобритания.

По време на управлението си, Елизабет успява да върне доверието към монархията. Докато през 2001-ва един на всеки трима британци желае абдикирането ѝ, то скорошно проучване показва, че днес по-малко от 20% не подкрепят монархията.

Въпреки че днес предстоят десетки празнични прояви за кралския рожден ден, официалното честване на 90-тата годишнина ще бъде през лятото. Причината - рожденият ден се отбелязва с парад и топовни салюти, а за целта е хубаво времето да е благосклонно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пряко по БНТ2: Изслушването на кандидатите за членове на СЕМ
Пряко по БНТ2: Изслушването на кандидатите за членове на СЕМ
Чернокожа жена на новата 20-долара банкота
Чернокожа жена на новата 20-долара банкота