НОВИНИ

Коя е Марин Льо Пен?

Въпреки загубата на президентските избори, френският крайнодесен лидер Марин льо Пен успешно промени образа на основания от баща й Национален фронт. Тя насочи усилията си към основната маса гласоподаватели, разочаровани от традиционните партии в ляво и дясно-тактика, която до голяма степен стои зад сегашния й успех. Вижте още за възхода на Марин льо Пен.

марин льо пен
bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 07.05.2017
Чете се за: 01:40 мин.
По света

Марин льо Пен измина дълъг път в похода си към Елисейския дворец, макар да загуби изборите. Дори опонентите й заговориха за "крайна десница с човешко лице". Днешният Национален фронт е далече от формацията, основана през 1972а от льо Пен -баща. Тогава тя обединява симпатизанти на нацизма, католици-фундаменталисти и ляво мислещи работници.

Марин льо Пен пое лидерския пост през 2011, а на следващата година се класира трета на президентските избори с почти 18 на сто от гласовете. През 2015 изключи от партията нейния основател Жан-Мари льо Пен, като се дистанцира от крайните му позиции. В конкретния случай, че нацистките газови камери за евреи са "историческа подробност".

48-тодишната дипломирана юристка е най-малката от трите дъщери на бившия парашутист Жан Мари льо Пен. През 1976, едва на 8, тя оцелява при бомбен атентат срещу семейното им жилище в парижко предградие. Мишената е баща й. В началото на кариерата си работи като адвокат, включително обществен защитник, преди да оглави правния отдел на Националния фронт. Избирана е за регионален и общински съветник, а от 2004 е евродепутат.

През годините тя взе на прицел икономическите проблеми, приписвани на глобализацията и притока на мигранти.

Марин льо Пен - лидер на Национален фронт: "В името на какво трябва да приемаме 200 хиляди законни мигранти годишно, докато в същото време имаме 7 милиона безработни."

В сегашната надпревара Марин льо Пен смени и стила на политическата си реклама като остави в миналото кадрите от първомайските шествията, на които вървеше редом до баща си и други членове на семейството. Новият стил е видимо различен.

Марин льо Пен - лидер на Национален фронт: "Откакто се помня, винаги съм усещала дълбока и страстна привързаност към нашата страна, към нейната история. Аз обичам Франция."

Не на Брюксел, Да на Франция. С подобни послания, насочени и срещу елита, льо Пен предлагаше излизане от евро-зоната, връщане на франка, прехвърляна на правомощия от Брюксел на Париж, отказ от Шенген, и в крайна сметка референдум за членството в Евросъюза по британски образец.

Марин льо Пен - лидер на Национален фронт( 26 март 2017): "Европейският съюз ще загине, защото хората вече не го искат. За пореден път ще се убедим, че арогантните и хегемонистични империи са обречени на гибел."

Два пъти разведена, с три деца, льо Пен живее в западните предградия на Париж. Този път тя премахна логото Национален фронт от кампанията си и заложи на собственото си име в съчетание с роза. Един президент трябва да може да казва "Не" за да отстоява интересите на страната си, изтъква кандидатката и твърди, че има най-добри позиции за разговори с Русия на Путин, Америка на Тръмп и Великобритания на Тереза Мей.

Сондаж от март показва, че 58 на сто от французите виждат в Националния фронт заплаха за демокрацията. Това е голям дял, но несравнимо по-малък от 80-те процента на същото мнение през 80-те години на миналия век.

Въпреки това, Льо Пен загуби изборите срещу центриста Еманюел Макрон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем души пострадаха при тежка катастрофа по пътя Русе-Бяла
Седем души пострадаха при тежка катастрофа по пътя Русе-Бяла
От нашият пратеник: Избирателната активност във Франция е по-ниска от първия тур
От нашият пратеник: Избирателната активност във Франция е по-ниска от първия тур