НОВИНИ

Козето мляко и сирене са все по-търсени заради полезните им свойства

При посещенията си в курортите от област Благоевград на чуждестранните туристи се предлага възможността да посетят някоя от фермите в региона. Така те могат да видят по какъв начин се приготвят млечни продукти. Услугата е най-развита в района на Банско, а най-предпочитани за посещение са стопанствата, в които се отглеждат кози и се приготвят козе мляко и сирене.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Е. Чимева, Й. Бакалска
17:00, 23.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Иван и Тодорка Мутафчиеви имат ферма край Банско. Стопаните произвеждат мляко и сирене, които последните години са много търсени. Според тях причината е, че козето мляко е изключително богато на полезни млечнокисели бактерии и по този показател превъзхожда всички останали млечни продукти.

Иван Мутафчиев
Човешкият организъм го преработва за 20 минути, козето специално, докато овчето и кравето за 3 часа. Най-лесно усвояемо е.

Освен това козето мляко е и много по-нискокалорично от кравето или овчето с близо 40 %. Козето сирене е най-бяло на цвят, но трудно се имитира поради характерните му качества.

На пазара има обаче изобилие от козе продукти как да сме сигурни, че купуваме с истинско качество?

Тодорка Мутафчиева
"Първо етикетът ориентира доста добре. Най-добре е личният контакт с производителя, но това е възможно все пак за малките производители, за големите не е толкова приложимо. И на вкуса: хората различават вкуса на храната, когато е истинска и когато има подобрители."

Семейство Мутафчиеви успяват да продадат цялата продукция, която произвеждат в биомагазини в столицата. Подобно на тях много фермери от областта продават козе мляко и сирене на пазара в Благоевград. От агенцията по храните периодично правят проверки, с които се следи за качеството им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Цецка Цачева, ГЕРБ
Избори 2017: Цецка Цачева, ГЕРБ
Тереза Мей: Никога няма да преклоним глава пред тероризма
Тереза Мей: Никога няма да преклоним глава пред тероризма