НОВИНИ

Козунакът вероятно е възникнал във Франция през 17-18 век

Козунакът е разпространен и в други култури, вероятно е възникнал във Франция през 17-18 век. Това каза доц. Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките, информира Агенция „Фокус“.

козунакът вероятно възникнал франция век
bnt avatar logo
от БНТ
11:29, 16.04.2017
Чете се за: 00:32 мин.
Още

По думите й на празничната трапеза не може без обреден хляб. Тя посочи, че той е с изключително богата украса, която символизира земята, хората и труда им. „Може би е интересно да споменем, че този хляб с названието „козунак“, както сме го възприели в съвременността, е сравнително ново явление, на около 100 години, може би.

Някои етнографи свързват неговия произход с румънския традиционен хляб, други виждат неговото идване от гръцкия православен свят. Козунакът, сладкият хляб, е разпространен и в други култури“, каза доц. Банкова.

По думите й сладкият хляб с название „панетоне“ е характерен за италианската кухня. Тя допълни, че технологията на месене е трудна, изисква много сръчност, майсторство, търпение и спокойствие. „Това е характерно за цялата великденска трапеза, а тя е богата, защото след 40-дневния период на постене, се отговява първо с великденското яйце“, каза тя.

„В религиозен план хората свързват агнето с представата за жертвата на Спасителя, който се възприема като Агнец Божи“, посочи доц. Банкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена от Елхово гравира яйца за Великден
Жена от Елхово гравира яйца за Великден
Търсят се доброволци за маратона във Варна
Търсят се доброволци за маратона във Варна