Няма данни за нарушения по имотните сделки, придобили популярност като "Апартаментгейт". Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е взела 7 решения, с които не установява конфликт на интереси по отношение на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Красимир Първанов, Ваня Колева, Лозан Панов и Николина Ангелкова.

Близо два месеца преди евроизборите политическият живот в България се определяше от разкрития за сумите, срещу които водещи политици са придобили имоти. Цунамито от скандали доведе до оставки на шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и няколко заместник-министри.

С решенията си от 19 юни КПКОНПИ не намира конфликт на интереси в нито един от тези казуси.

Депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, министрите Николина Ангелкова и Цецка Цачева, заместник-министрите Ваня Колева и Красимир Първанов, както и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не са упражнили правомощия по служба, поради което не могат да бъдат укорени за конфликт на интереси. Това е становището на КПКОНПИ.

Случаите обаче не са затворени окончателно, тъй като КПКОНПИ извърши и други действия по искане на прокуратурата.

Иван Гешев-заместник-главен прокурор: Има възложени досъдебни производства, извинявам се, проверки, които са възложени също на тая комисия, които извършват определени действия в насока събиране на данни с оглед на това дали са извършени престъпления, което е от компетентност на прокуратурата. Отделно, това, което ми беше съобщено, че са възложени ревизии и данъчни проверки на НАП, които към този момент не са приключили.

Гешев допълни, че процедурата на данъчните ревизии е по-тромава, поради което все още няма резултати по тях.

738 представители на властта не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти

738 представители на властта не са декларирали доходи, банкови влогове и имоти

При 738 лица, сред които министри, депутати и кметове, има доклади за несъответствие с имотно състояние и доходи, съобщи Антикорупционната комисия. Не...