Опозиционната Демократическа партия е готова да сформира правителство с антисистемното движение Пет звезди. Двете формации се договориха досегашният премиер да остане министър-председател. Уточняват се останалите постове.

Лидерът на Демократическата партия в Италия Никола Дзингарети информира президента, че е готов на съюз с популистите от Пет звезди.

Никола Дзингарети, водач на Демократическата партия в Италия: "Изразихме пред президента нашата подкрепа за опита да формираме ново правителство с ново политическо мнозинство. В трудни времена като тези не можем да си позволим да избягаме от отговорността си."

Дзингарети съобщи още, че партията му вече е готова да приеме кандидата на пет звезди за премиер, настоящият министър-председател Джузепе Конте, който подаде оставка на 20 август, но изпълнява задълженията си. Президентът Матарела поиска решение на кризата в най-кратко време, авторитетна програма и надеждно мнозинство, за да се избегнат предсрочни избори през есента.

Тази вечер Матарела се среща с лидерите на основните партии при закрити врата. Перспективата юристът Конте да остане премиер окуражи пазарите. Италия е третата икономика в еврозоната с нарастващи бюджетни разходи и външен дълг от 133 процента от брутния вътрешен продукт.

© БГНЕС