НОВИНИ

Кралица Елизабет II даде прием в чест на Тръмп

Днес е вторият ден от посещението във Великобритания на американския президент Доналд Тръмп. Той ще разговаря с министър-председателя Тереза Мей, а по-късно двамата ще бъдат домакини на кръгла маса с участието на британски и американски компании. Протести ще съпътстват визититата на Тръмп и днес. А вчера кралица Елизабет Втора даде прием в чест на американския президент.

bnt avatar logo
от БНТ
06:50, 04.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Четиристепенно меню, тостове и кратки речи в банкетната зала на Бъкингамския дворец. Така протече приемът, даден от кралица Елизабет Втора в чест на Доналд Тръмп, който беше придружаван от съпругата си Мелания, синовете и дъщерите си и техните семейства.

Кралицата изрази увереност, че ценностите и интересите, споделяни от Великобритания и от САЩ, ще продължат да обединяват двете страни. Елизабет Втора припомни колко здрави са икономическите връзки между тях.

Кралица Елизабет Втора: Като погледнем към бъдещето, аз съм уверена, че нашите общи ценности и споделени интереси ще продължат да ни обединяват. Днес ние празнуваме един съюз, който помогна да се осигури безопасността и просперитета на двата ни народа в продължение на десетилетия и който вярвам ще продължи още години напред.

От своя страна, Доналд Тръмп нарече Елизабет Втора "велика жена". По думите му, ценностите, които ще обединяват и в бъдеще са свободата, суверенитета, върховенството на закона и самоопределението.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: От името на всички американци вдигам тост за вечното приятелство на нашите народи.

А по време на вечерята гостите на банкета се насладиха на изискани ястия, одобрени лично от кралицата, поднесени в сервиз от позлатено сребро, състоящ се от 4000 части.

Сервизът е поръчан от Джордж Четвърти по времето, когато е бил принц на Уелс през 1806 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва записването на първокласниците в София
Започва записването на първокласниците в София
Четирима българи с обвинения от антикорупционната прокуратура в Румъния
Четирима българи с обвинения от антикорупционната прокуратура в Румъния