НОВИНИ

Кралицата на Великобритания няма да слиза от трона засега

Ще абдикира ли британската кралица Елизабет Втора? Според публикация на вестник „Дейли Мейл“, макар и да е дала обет да служи на народа до края на живота си, тя възнамерявала да предаде властта на своя син Чарлз. Това обаче се очаква да стане най-рано след 4 години, когато Елизабет ще навърши 95.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:59, 14.08.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
кралицата великобритания слиза трона засега

Броени дни, след като британският принц Филип се оттегли от публичните си задължения, медиите на Острова заговориха за евентуална абдикация на кралицата. Според „Дейли мейл“, когато през април навършила 91 години, Елизабет Втора споделила с най-близките си хора, че ако все още е на трона на 95 години, ще поиска да влезе в сила закон, известен като „Акт за регентство“.

Така на практика кралицата няма да абдикира, но синът ѝ принц Чарлз ще поеме властта. Той изцяло ще изпълнява функциите на кралицата, но няма да носи титлата крал. Изданието се позовава на източници от Бъкингамския дворец, според които Елизабет Втора иска преходът към неин наследник да бъде плавен и да не настъпи смут, когато тя си отиде.

;

За същинска абдикация не може да става дума, защото именно внезапното оттегляне от трона на нейния чичо през 30-те години, довежда до една от най-тежките кризи в историята на британската корона.

Според скорошно проучване, повече от 70% от британците предпочитат следващият наследник на трона да бъде не Чарлз, а принц Уилям. Чарлз никога не се е радвал на особено голяма популярност сред жителите на Великобритания, а наближаващата годишнина от гибелта на принцеса Даяна отново напомни за тежкия брак на обичаната от тях „принцеса на народа“ и изневерите на съпруга ѝ с настоящата му съпруга Камила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джеймс Матис: Ще последва война, ако Северна Корея изстреля ракета по нас
Джеймс Матис: Ще последва война, ако Северна Корея изстреля ракета по нас
13-годишно момиче загина, след като кола се вряза в пицария до Париж
13-годишно момиче загина, след като кола се вряза в пицария до Париж