Британският парламент ще бъде разпуснат само няколко дни, след като депутатите се върнат на работа, пише Би Би Си. Кралица Елизабет II формално одобри искането на премиера Борис Джонсън и заседания няма да има, само няколко седмици преди крайния срок за Брекзит.

Джонсън каза, че речта на кралицата за очертаване на политиката на страната ще бъде на 14 октомври и тя ще предложи „много вълнуващ дневен ред“.

Липсата на заседания през септември означава, че депутатите ще имат съвсем малко време, ако искат да приемат закони срещу излизането от ЕС без сделка, преди крайната дата 31 октомври.

Председателят на парламента Джон Беркоу нарече спирането на заседанията по искане на Джонсън „конституционно безчинство“.

Беркоу, който обикновено не коментира политически въпроси, продължи: „Както и да го напудрим, безкрайно очевидно е, че причината за спирането на заседанията е, да бъдат спрени депутатите да обсъждат Брекзит и да изпълняват задълженията си, като дават посока на страната.“

Лидерът на лейбъристите каза, че спирането на работата на парламента е „неприемливо“.

„Премиерът заграбва правомощия от нашата демокрация, за да прокара насила Брекзит без сделка.“, казва Корбин.

Корбин заплаши, че парламента ще гласува вот на недоверие на правителството на Борис Джонсън.

Стотици протестиращи се събраха пред Уестминстър в Лондон с викове „спрете преврата“.

Репортер на Би Би Си описва атмосферата на протеста като „мирна“.

Решението на кралицата спира заседанията на парламента не по-рано от 9 септември и не по-късно от 12 септември. Те ще могат да бъдат подновени най-рано на 14 октомври.

Съюзникът на Борис Джонсън Джейкъб Рийс-Мог, който отиде на среща с кралицата, за да поиска отмяната на заседанията от негово име, нарече решението „напълно законна конституционна процедура“.

Самият Борис Джонсън каза по-рано, че обвиненията, че иска да спре работата на парламента, за да прокара насила Брекзит без сделка по условията на раздяла са „напълно неоснователни“.