НОВИНИ

Кралската шапка - знак за Брекзит?

Синя шапка с цветя, напомнящи звезди би била просто една красива шапка... Но не и когато я носи кралицата на Великобритания и то в деня, в който представя правителствената програма пред парламента. Обикновено тогава тя носи корона. Какво каза шапката вместо кралицата - Тоня Димитрова разказва как един аксесоар се превърна в интернационална игра на предположения за политическите послания на Елизабет Втора.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:32, 22.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
;
Кралица Елизабет II: "Докато министрите работят за запазване и засилване на лидерската роля на Обединеното кралство на световната сцена, докато напускаме Европейския съюз".

Кралица Елизабет Втора даде ясно да се разбере, че работата на парламента през следващите 2 години ще бъде фокусирана върху Брекзит и в речта си очерта не по-малко от 8 закона за процеса на прекратяване на еврочленството - шапката и разказваше напълно различна история. Синьо с цветя със златни орнаменти - приликата с флага на Европейския съюз е поразяваща. И макар никой да не знае дали Елизабет Втора подкрепя Брекзит, това не попречи на потребители в Туитър да започнат интерпетации за символичното значение на аксесоара ѝ.

Кралицата се облече в европейското знаме, обзалагам се, че е гласувала против Брекзит, пишат хора в мрежите и подозират тънък сарказъм в кралският ансамбъл. Шапката на Елизабет предизвика възторга на Ги Верхофстад - бивш премиер на Белгия и настоящ лидер на групата на либералите в Европарламента.

Туит: "Очевидно Европейският съюз ще вдъхновява някои в Обединеното кралство."

От Бъкингамския дворец няма официален коментар. Но един факт кара мнозина по света да мислят, че изборът на аксесоар не е случаен.

За първи път от 74-та година насам церемонията по откриването на парламента не е толкова официална заради предсрочните избори в кралството. Предишни години кралицата пристига за речта с карета, а тази година пътува от Бъкингам до Уестминстър с автомобил и не беше придружена от съпруга си принц Филип, а от сина си Чарлз, тъй като херцогът на Единбург е настанен в болница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа трима телефонни измамници от Ветово
Полицията задържа трима телефонни измамници от Ветово
Земетресение от 6,8 по Рихтер разтърси Гватемала
Земетресение от 6,8 по Рихтер разтърси Гватемала