НОВИНИ

Кралската сватба на годината: Принц Хари и Меган Маркъл пред олтара

Американската актриса Меган Маркъл каза "да" на принц Хари в Уидзор. Шестият по ред наследник на британската корона се венча за своята избраница пред погледите на 600 гости в параклиса "Сейнт Джордж" и стотици милиони зрители по света. БНТ ви направи свидетели на бляскавото събитие в извънредно студио, посветено на кралската сватба. Церемонията беше традиционна, но и модерна, с нови елементи, внесени по изричното желание на младоженците.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:20, 19.05.2018
Чете се за: 01:07 мин.
По света

След месеци на вълнение и пред погледите на хиляди очакващи Меган заблестя на стълбите на параклиса Сейнт Джордж в рокля на Живанши. Дизайнерката е британката Клеър Уейт Келър. Дългият 5 метра воал от копринени нишки и органза беше украсен с избродирани цветя от 53 - те страни от Британската общност, заедно с калифорнийски мак заради родното място на булката. Тиарата й с брилянти и платина, изработена през 1932 година, й е дадена специално от кралица Елизабет Втора.


;

Принц Джордж и принцеса Шарлот и деца на приятелки на булката бяха очарователните шафери. Кум беше принц Уилям, братът на Хари.

Бащата на принц Хари и наследник на трона - принц Чарлс заведе булката пред олтара пред развълнувания поглед на майка й, единственият член на семейството на Меган на церемонията. Баща й, който не можа да присъства по здравословни причини, е гледал сватбата по телевизията от Калифорния.

В церемонията участва преподобният Майкъл Къри, първият афроамериканец, глава на Американската епископална църква.

Майкъл Къри, глава на Американската епископална църква: Любовта има силата да ни учи как да живеем. Постави ме като печат на сърцето си, постави ме като пръстен на ръката си, любовта е силна като смъртта.

За първи път по време на кралска сватба прозвуча госпел изпълнение на песента на Бен Кинг "Stand by me"/ "Бъди до мен".

;

Младоженците си размениха брачни обети, като Меган не произнесе традиционните думи, че ще се подчинява на съпруга си.

принц Хари: Аз, Хари, вземам теб Меган за своя съпруга оттук насетне в добро и в лошо, в богатство и бедност.
Меган Маркъл: Да те обичам и ценя, докато смъртта ни раздели.

С думите "всичко, което съм, давам на теб", двамата си размениха пръстени от уелско злато, принц Хари в нарушение на традицията също ще носи халка.

Джъстин Уелби, епископ на Кентърбъри: Обявявам ги за съпруг и съпруга! Нека тези, които Бог е събрал, никой да ни разделя!

Бракосъчетанието завърши с целувка пред параклиса. От днес 32 - годишният принц Хари ще е херцог, 36-годишната Меган - херцогиня на Съсекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси спечели Купата на Англия
Челси спечели Купата на Англия
Фенербахче срещу Реал (Мадрид) е финалът на Евролигата (видео)
Фенербахче срещу Реал (Мадрид) е финалът на Евролигата (видео)