НОВИНИ

Кралският Концертгебау оркестър - с първи концерт в България

Кралският Концертгебау оркестър - с първи концерт в България за 130-годишната си история. Тази вечер едни от най-добрите музиканти ще свирят в зала 1 на НДК под диригетнската палка на Даниеле Гати. Солист на оркестъра е един от най-обичаните български цигулари - Веско Пантелеев Ешкенази. Преди да излязат пред публиката обаче, Концертгебау ще проведат мастърклас с филхармония "Пионер".

Айше Сали
от Айше Сали
13:02, 30.06.2018
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Годината е 1984, а мястото - Рио де Жанейро. Едва 14-годишният Веселин Пантелеев подава своята цигулка на бразилски футболист, който се опитва да свири на нея пред погледа на диригента и основател на филхармония "Пионер" - проф. Влади Симеонов. Днес Веско Ешкенази отново ще свири с младежкия оркестър. Само че като концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър.

Любомир Денев - младши, диригент на филхармония "Пионер": Това е една прекрасна връзка, която се е осъществила. Може би това е една от причините те да изберат точно нашия оркестър. Също така искам да отбележа, че те са гледали и нашия концерт в Берлин през 2016 г.
Александър Иванов, цигулка: Аз ще трябва да застана на първи пулт, до концертмайстора на Концертгебау.

Всеки се стреми да свири в такъв състав, да работи в такъв състав, да бъде допуснат. Това че имаме такъв шанс е най-хубавото нещо за един музикант.

Турнето и проектът на Концетгебау преминават през всички 28 страни от Европейския съюз. В България повече 60 музиканти участват в конкурс, за да бъдат допуснати до мастъркласа, воден от диригента Даниеле Гати. Избрани са само 22 от тях. Заедно ще разучават произведение на Моцарт, а от 20 ч. в зала 1 на НДК ще видим Кралския холандски оркестър в пълния му блясък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Времето през юли: Очакват ни температури от 10 до 39 градуса
Времето през юли: Очакват ни температури от 10 до 39 градуса
Откриват летния сезон в Банско и Пампорово
Откриват летния сезон в Банско и Пампорово