НОВИНИ

Красен Кралев: Бюджетът на всяка федерация е функция от успехите ѝ

Спортът е най-мощното средство за популяризиране на културно-историческото наследство на България, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод трите световни първенства, които бяха организирани в България този месец - по волейбол, гребане и художествена гимнастика. Той допълни, че определянето на бюджета на спортните федерации е свързано с успехите ѝ. Той допълни, че изграждането на нов национален стадион по футбол е възможно и че местоположението му трябва да е в столицата.

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 25.09.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

България е демонстрирала доброто ниво на спортната си инфраструктура, което отваря път за организирането на още подобни събития като трите световни първенства, изтъкна спортният министър.

Трите първенства са стрували около 12 млн. лв., като най-скъпото е било това по волейбол. То е струвало на държавната хазна около 9 млн. лв., но е имало възвръщаемост от продажбата на билети и права за излъчване. Световното първенство по художествена гимнастика е струвало около 2 млн. лв., а световното първенство по гребане е малко под 1 млн. лв.

Предложението да се проведе младежка зимна олимпиада в България е напълно сериозно и тя може да се реализира, заяви министър Кралев. Алпийските ски дисциплини може да се провеждат Витоша, в Боровец - ски скокове, биатлон и ски бягания. В залите в София може да се проведат затворените състезания, допълни министърът на младежта и спорта. Първите разговори по въпроса ще започнат по време на младежките летни олимпийски игри в Буенос Айрес.

Бюджетът на всяка федерация е функция от успехите ѝ, изтъкна министър Кралев. Към края на годината ще стане ясно финансирането на отделните спортни федерации, допълни спортният министър.

Възможно е да се изгради нов национален стадион в рамките на 100 млн. лв. и с капацитет от 30 000 души, заяви Красен Кралев. Строителството му може да отнеме около 2 години, но няма колебания по въпроса, че местоположението му трябва да е в София, допълни той. Местоположението му трябва да се прецени и анализира с главния архитект и кмета на столицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейците наравно с другите емигранти на Острова след Брекзит
Европейците наравно с другите емигранти на Острова след Брекзит
Криминализират нелегалното производство на акцизни стоки с промени в НК
Криминализират нелегалното производство на акцизни стоки с промени в НК