Модернизацията дава по-големи възможности на въоръжените сили и повече самочувствие на военнослужещите. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Плевен. Там той присъства на 17-то събитие от националната кампания „Бъди войник", която по думите му има за цел армията да излезе пред обществото.

Красимир Каракачанов заяви, че след 25 години експерименти в армията да се реже съществуващата техника и да се съкращава личен състав, много млади офицери са били демотивирани и напуснали армията, а недокомплектът достигна над 5600 души.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: Моята амбиция като министър на отбраната е, че не само няма да позволя да се реже нещо. Това, което може да бъде ползвано, ще бъде ремонтирано, модернизирано и използвано. Моята политика е насочена още от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата не само авиация, но и сухопътна техника и кораби от флота.

Каракачанов припомни, че предстоят ремонти на самолети и доставка на нови. От ремонт са излезли първите 5 танка, стартира проектът за нова бронирана машина. Ще има модернизация и на фрегатите, в ход е и конкурс за корвети и миночистачи, изброи Каракачанов. Проектите за модернизация са от значение и за кадрите във въоръжените сили, каза той.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: До 2017 година тенденцията беше обратната – за едно място кандидатстваше по-малко от един човек. Сега буквално в последната година-година и половина тенденцията се обръща и то благодарение на тия кампании, които правим.

По думите на министъра обществото трябва да знае, че армията е една нормална и необходима институция, а младите хора - че имат алтернатива.