НОВИНИ

Красимир Каракачанов публикува концепцията си за интеграцията на ромите у нас

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов публикува във Фейсбук концепцията си за интеграцията на ромите в България. Предложенията предвиждат спиране на социални помощи в определени случаи, предпазване от бременност с държавни пари и доброволни отряди към МВР в борбата с битовата престъпност. Вицепремиерът обяви, че ще напише цялостна стратегия след побоя над ефрейтор от специалните сили във Войводиново. Случаят тогава предизвика вълна на обществено недоволство.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:21, 06.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Концепцията на Каракачанов обхваща мерки срещу ромската престъпност, премахване на гетата, ограничаване на раждаемостта и по-строг контрол над социалните помощи. В документа вицепремиерът посочва, че е време държавата да спре двойните стандарти по отношение на собствените си граждани.

Сред най-радикалните идеи е доброволното ограничаване на раждаемостта с пари на държавата. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. И още - заплащане на ползването на спешна медицинска помощ от здравно неосигурените лица, когато сигналите за повикване са подадени без основание. Според Каракачанов гетата постепенно трябва да бъдат премахнати в близост до важни инфраструктурни обекти. И още - в случаите, когато роми обитават незаконно построени жилища и не заплащат такса "смет" сами да почистват отпадъците си.

В концепцията са посочени и мерки, изискващи законодателни промени. Чувството на безнаказаност, например, трябва да се премахне с въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото" и „задържане под стража в структура на МВР" за извършени административни нарушения. Каракачанов настоява още и за доброволни отряди към МВР с цел охрана на обществения ред и защита на живеещите в по-малки населени места.

Предвижда се и отнемане на шофьорска книжка, ако се докаже, че тя е придобита с фалшива диплома за образование. Настоява се и за преследването на длъжностните лица, осигурили неправомерно получаване на ТЕЛК и социални помощи. Вицепремиерът настоява още НПО-тата, които работят с роми да имат офиси в гетата и да оповестяват източниците си на финансиране.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са номинациите за наградите Икар
Ясни са номинациите за наградите "Икар"
Опасност от затваряне на малките аптеки у нас, фармацевтите готвят протест
Опасност от затваряне на малките аптеки у нас, фармацевтите готвят протест