НОВИНИ

Красимир Кънев: Браненето на човешките права става все по-трудно

Отстояването на човешките права в България и в Европа, става все по-трудно. Това заяви в предаването "Денят започвас Георги Любенов" председателят на Българския хелзингски комитет Красимир Кънев. Той беше гост в студиото по повод излизането на годишния доклад на организацията за 2018 г.

bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 13.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Като проблемни той посочи личните свободи, правото на защита на личния живот и жилище, правата на ромското малцинство, както и на хората с различна сексуална ориентация.

Красимир Кънев, председател на Български хелзингски комитет: Все по-трудно става браненето на човешки права при тази конюнктура в България, а и в Европа.

Кънев определи като позорно решението на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Според него то е взето след "мръсна и манипулативна кампания".

Красимир Кънев, председател на Български хелзингски комитет: Това, може би е най-лошото решение в историята на Конституционния съд. То е необяснимо и е трудно да се смели от много конституционни специалисти в Европа, с които съм разговарял.

Кънев заяви, че е належащо да се регламентират еднополовите съюзи, за да бъдат уредени правата на наследство и на имущество, на хората, които живеят на съпружески начала. Това се изисква от международното право, което постановява "узаконяване на някакъв вид съюз". Според него сегашната конституционна уредба в България не дава възможност за узаконяване на еднополовите бракове.

Красимир Кънев, председател на Български хелзингски комитет: Към тази група в българското общество съществуват много тежки негативни нагласи и предразсъдъци.

Кънев добави, че хората от ЛГБТ имат проблеми на работното място, сред обществото, както и че по отношение на тях съществува хомофобия в медията.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организират безплатни курсове по плуване в Кюстендил
Организират безплатни курсове по плуване в Кюстендил
Кални реки посрещат почиващите на плаж Кабакум
Кални реки посрещат почиващите на плаж "Кабакум"