Красимир Влахов е новият конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Той беше предложен от ГЕРБ и Обединените патриоти. След срещи с ДПС и "Воля" получи подкрепа и от техните парламентарни групи. 127 бяха гласовете "за" Влахов, който беше единствен претендент за поста, след като Янаки Стоилов от БСП отказа да бъде номиниран. От БСП днес натиснаха бутоните "въздържал се". А новият конституционен съдия заяви, че съзнава високата отговорност, която му е възложена и заяви, че няма да отстъпи от нея.

Достойна кандидатура на професионалист, който през целия си трудов стаж е работил само в системата на съдебната власт - така председателят на Правната комисия представи кандидатурата на Красимир Влахов.

От БСП също се съгласиха, че съдия Влахов безспорно има професионалните качества за поста. Социалистите обаче обвиниха опонентите си от мнозинството в пълно неразбиране на процедурата за избор на конституционен съдия.

Крум Зарков - зам.-председател на ПГ "БСП за България": Защо ще се въздържим, уважаеми дами и господа народни представители? Защото говорим днес за спазване на Конституцията. А Конституцията повелява, че всеки народен представител има право на своето мнение, становище и убеждение, а не е просто гумен печат, който да легитимира предварително взети решения.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Уважаеми г-н Зарков, за да няма това състезателно начало, за което говорите - е липсата Ви на подходяща кандидатура, която може да номинирате. Защото вие искахте да заложите на партийната си кандидатура г-н Янаки Стоилов, който аз уважавам много като парламентарист. И българският парламент загуби един достоен депутат от това, че предпочетоха Вас пред него.

Половин час продължиха изказванията преди Красимир Влахов да бъде избран за конституционен съдия.

Красимир Влахов - избран за конституционен съдия: На всички ще ви кажа едно - съдия, избран за член на Конституционния съд не може да прави друго изявление, освен това, което се съдържа в клетвата при встъпването, а именно да пази върховенството на Конституцията, което съм обещал да правя и, разбира се, ще правя.

Конституционният съд се състои от 12 съдии с 9-годишен мандат, те се ползват с имунитета на депутати и имат статут като на председателя на Народното събрание.

Правната комисия подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия

Правната комисия подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия

С 12 гласа „за“, нито един „против“ и 4 „въздържал се“ парламентарната Комисия по правни въпроси подкрепи кандидатурата на Красимир Влахов за конститу...