Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Това заяви в студиото на „Още от деня“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той добави, че проблемът с плагиатството в научните сфери не е само български.

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Плагиатството е констатирано още миналата година, но едва тази Просветното министерство се е сдобило с правомощията да освободи ректора, обясни просветният министър. Професорът ще изгуби научната си титла „доктор на техническите науки“.

Проблем с плагиатството има по всички страни, не само в България, заяви Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Последната година беше заявено, че това е проблем, защото руши академичната етика и академичните ценности.
Ректорът на Варненския технически университет беше уличен в плагиатство

Ректорът на Варненския технически университет беше уличен в плагиатство

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е плагиатствал при подготвянето на научните си трудове, това обяви днес новосформира...

Не всички въпроси за плагиатство преминават през новосформираната Комисия по академична етика - някои се разглеждат на университетско ниво, обясни министърът. В момента се работи по подобен случай за плагиатство във Висшето военно училище във Велико Търново, като не става дума за ректора, но министърът отказа да даде предварителни подробности.

БАН и МОН в спор за Института по метеорология и хидрология

БАН и МОН в спор за Института по метеорология и хидрология

Ръководството на Българската академия на науките иска да бъдат оттеглени параграфите в проектозакона за държавния бюджет, от които става ясно, че от 1...

Тази година увеличението на средствата за БАН са над 50%, като това това няма аналог с предишни години или други публични организации, обясни министърът.

БАН се държи като частен собственик на НИМХ и са забравили, че изпълняват публична функция, заяви Красимир Вълчев.

Работата на НИМХ ще се подсигури законово, така че институтът нито да прекъсне работата си, нито да има съкращения на персонала или загуба на собствеността, допълни той. Увеличението на учителските заплати не е за сметка на учените в БАН, заяви просветният министър.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Учените в БАН нямат тази обществена задача, която има учителят. Затова и финансирането на научните изследвания е в много по-малка степен базирано на твърда база, а в по-голяма степен е функция на тяхната активност.
9000 деца,отпаднали от училище,са върнати в клас към началото на учебната година

9000 деца,отпаднали от училище,са върнати в клас към началото на учебната година

Над 30 000 деца са върнати в училище, каза просветният министър Красимир Вълчев. Около 60 хиляди деца обаче може да отпаднат от училище. Причината - р...

Връщането на децата в училище е екипна задача, с която сам учител не може да се справи, обясни Вълчев.

По думите му, приоритетите на Просветното министерство включват връщането на децата в училище, модернизацията и инвестициите в учителите, инвестициите в дигиталните умения, връзката с пазара на труда, обновяване на учебните програми.

Работата на Просветното министерство няма да се утежни, ако Агенцията за българите в чужбина бъде закрита, тъй като МОН има повече правомощия от нея, включително законови, обяви Вълчев.