НОВИНИ

Красимир Вълчев ще поиска ЕК да извади "друго" от анкетата за пол

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще отправи молба към Европейската комисия да премахне графата "друго " при определяне на пола на българските ученици в анкетата на платформата SELFIE. Както вчера "По света и у нас" съобщи, в тази анкета учениците над 9-годишна възраст имат четири варианта да определят пола си - момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:45, 21.02.2019
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Според министър Красимир Вълчев платформата за дигитална оценка на училищата, учителите и учениците SELFIE е инструмент на Европейската комисия и съдържа въпроси, еднакви за всички страни, а целта му не е да определя половата принадлежност. Вълчев каза още, че според получената неофициална информация от Европейската комисия причината да има отговор "друго" в графата за пол е в нормативните решения на някои страни по този въпрос.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: В Германия, доколкото разбрахме, това е по медицински причини, има такава възможност, опитали са се да адаптират инструмента към законодателствата на всички страни. Така че не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със "социален пол". Но дори да е така не мисля, че рискуваме да индокринираме децата или да проповядваме в системата трети пол като социален.

Вълчев припомни, че неведнъж е казвал, че и като министър, и като родител не подкрепя джендър идеологиите в училище. В момента графата не може да се премахне, уточни още той.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Може единствено ЕК по наша молба да го направи, ще отправим такава.

Вълчев каза още, че в момента няма обществено напрежение по случилото се. Никое от 900-те училища, в които е влязла платформата не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите гласуваха процедура по избор на нова ЦИК
Депутатите гласуваха процедура по избор на нова ЦИК
Изгоря турски автобус на пътя Русе - Бяла
Изгоря турски автобус на пътя Русе - Бяла