НОВИНИ

Красимир Вълчев: Три милиона лева повече ще получат професионалните гимназии

Допълнително финансиране за професионални паралелки с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда е предвидено за следващата година, съобщи пред журналисти в Пампорово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

bnt avatar logo
от БТА
16:10, 11.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Той заяви, че са предвидени 3 млн. лв. за допълнителното финансиране, а идеята е да се насърчат професионалните гимназии да ориентират профила си към потребностите на пазара на труда. Министър Вълчев се срещна днес в Пампорово с представители на общини и директори на образователни институции от област Смолян.

Диференцираното финансиране на професионалните паралелки в зависимост от бъдещото търсене е предложено според министър Вълчев със закона за държавния бюджет и като промяна в закона за предучилищното и училищното образование.

Предстои да бъде разработен механизъм, по който ще се предоставя допълнителното финансиране. Знаем в кои сектори са тези паралелки, със сигурност ще засегне техническите професии, допълни Красимир Вълчев.

Според него е възможен диференциран подход и при разпределяне на тези средства, така че паралелките с най-остър недостиг да получат повече от тези с по-малък дефицит на пазара на труда.

Трябва да насърчим учениците за включване в такива професионални паралелки, защото за последните десетилетия професионалното образование загуби известна атрактивност, смята образователният министър. Той прогнозира, че това ще бъдат позициите, за които в най-голяма степен ще растат доходите заради недостига на пазара на труда.

В много случаи те ще изпреварят според министъра възнагражденията за позиции, изискващи висше образование, за което вече има примери в различни предприятия. От една страна искаме да насърчим учениците със стипендии, а от друга да преструктурираме профилите на професионалните гимназии в съответствие с това търсене на пазара на труда, заяви Красимир Вълчев.

Коментирайки завишените средства за образование в бюджета за 2018 г., образователният министър прогнозира, че общините ще получат различно увеличение. В общия случай това, което видях като увеличение е от 3-4 до над 20 процента, средното е може би между 5 и 10 на сто, допълни Красимир Вълчев.

Промените, които сме направили в разпределителния механизъм в общия случай водят до увеличаване на средствата в по-малките училища и детски градини, а отделно от това сме въвели допълнителна диференциация на финансирането за малките отдалечени общини, обясни министърът.

Той посочи, че всички общини ще получат допълнително финансиране (за образование), независимо от това, което е за увеличението на възнагражденията.

Голямото предизвикателство за системата в краткосрочен и дългосрочен план според министър Вълчев е да има повече учители, "повече млади хора, които да се включат в педагогическа професия", а основна мярка за постигането е увеличаването на възнагражденията им.

С общините в областните центрове се водят разговори и се търсят възможности да се продължи финансирането за кариерните центрове след 31 декември, уточни министърът на МОН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
125 000 души ще участват в маратон в Истанбул
125 000 души ще участват в маратон в Истанбул
Ердоган публикува в Туитър снимка с внука си
Ердоган публикува в Туитър снимка с внука си