НОВИНИ

"Краставичките" на Базел тръгнаха по релсите в София

В София днес бяха пуснати в движение първите трамвайни мотриси, дарени по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Те ще заменят остарелите трамваи по линии 6, 8 и 12. Всички те са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Благой Цицелков и операторът Мария Балканска се качиха първи в тях.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
18:20, 24.04.2017
5756
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Идват от Базел с 27 годишен опит по швейцарските релси и уверението, че все още са на мода.

Пристигнаха в София, за да заменят 37 годишните си български роднини по трамвайните линии на София.

Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария в София: Краставица "Кокумере" - Така наричат този трамвай в града, от който идва - Базел. Защото когато за първи път жителите на Базел видели тези трамваи, започнали да ги наричат "краставиците" заради тяхната форма и цвят. Това е единственото условие на нашето дарение - София да запази зеления им цвят, като символ на опазването на околната среда.
Йорданка Фандъкова, кмет на София:
БНТ:
Ще оставим ли зелени "краставиците"?
- Такава е договорката с нашите колеги от Базел. Знаете, ние имаме други цветове на градския транспорт, но все пак за тях тези трамваи са много знакови, а пък ние сме благодарни за тази възможност с 85% безвъзмездно финансиране да осигурим подмяната на 28 от много старите трамваи, които се движат в София.

Всичките 28 швейцарски "краставици" са напълно модернизирани от Столичната общината. Оборудвани са със системи за добро обслужване на пътниците и позволяват пестене на енергия и намаляване на шума.

Малина Крумова, служебен заместник министър-председател по европейските фондове: Те са и доста тихи. Дори за краткото движение, което минахме с г-жа Фандъкова успяхме да си кажем няколко думи на нисък глас.

Проектът "Модернизирани трамваи за София" обещава по-малко задръствания и въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи срещата между ГЕРБ и Обединените патриоти
Приключи срещата между ГЕРБ и Обединените патриоти
Първите седем години на наградите Едмонд Демирджиян
Първите седем години на наградите "Едмонд Демирджиян"