НОВИНИ

Кравата Пенка няма да бъде умъртвена, до дни я връщат на собственика ѝ​

Кравата Пенка, която се прочу в цял свят с това, че беше хваната да преминава българо-сръбската граница, два пъти, беше помилвана. Санитарните власти решиха, че няма да я убиват, както бяха длъжни по закон, заради риска от пренасяне на болести между държавите. Пенка ще бъде върната на стопанина си по две причини - медийния шум и последвалите медицински прегледи, които доказаха, че кравата е здрава.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
20:38, 11.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Собственикът на кравата Иван Харалампиев близо месец се притесняваше за нейната съдба.

Иван Харалампиев- животновъд: Чувствам се доволен, супер и да благодарим на всички медии, на всички телевизии, на всички радиа, които се обърнаха в зов да спасим кравата Пенка. Оттук нататък ще бъде най-щастливата крава, след като имаше смъртна присъда.

Харалампиев се надява след случая с неговата крава, законът свързан с транспортирането на живи животни, да бъде променен.

Иван Харалампиев- животновъд: Като преминават животните извън ЕС, да бъдат изследвани, не, без да бъде изследвано заповедта му да бъде прочетена и да бъде умъртвено. След като няма огнище, какъв е проблемът, проблемът е никакъв, защото съм преминал през митницата. Е па тя си е минала през митницата и през митницата се върна.

До няколко дни кравата Пенка, която в момента все още е под карантина, ще бъде върната на собственика й в кюстендилското село Мазарачево. Той ще бъде глобен от Агенцията по безопасност на храните, защото не е спазил редица ветеринарно-медицински изисквания, свързани с карантинния период на животното.

;

Пенка ще живее, темата се изчерпва, тя обаче продължава да вълнува света. Британски журналист днес поиска коментар от Европейската комисия за щастливата развръзка - последва отговор с явен намек за Брекзит.

Маргаритис Схинас- говорител на ЕК: Може би искате някоя шега, нека да импровизирам. Да живее кравата Пенка. Няма проблем да напуснеш Евросъюза и да се върнеш обратно в него.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун: Светът в очакване на историческия момент
Срещата между Тръмп и Ким Чен-ун: Светът в очакване на историческия момент
Стотици българи бяха блокирани с часове на летището в Берлин
Стотици българи бяха блокирани с часове на летището в Берлин