НОВИНИ

Край Крумовград беше открит нов рудник за добив на злато

Такъв не е бил откриван близо 40 години. Концесионер е канадската компания, която стопанисва и златната мина в Челопеч. Очаква се мината да работи почти 8 години, като през това време от нея ще бъдат добити близо 700 000 тройунции злато. В нея ще бъдат наети 300 души.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:16, 23.08.2019
Чете се за: 01:52 мин.
У нас

Символично откриване на новия рудник направиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов. Символично, защото рудникът вече работи заедно с обогатителната си фабрика.

Бойко Борисов, министър-председател: Десетки милиони инвестиции в инфраструктурата на този регион, за да могат да дойдат милиардни инвестиции, каквито са тези. Стотици български граждани, мюсюлмани, християни работят тук.
Ричард Хаус, президент и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс": Ние работим в страни в целия свят и можем да познаем кога от страна на правителството има усилия за подкрепа на нашата дейност. Смятаме, че България е една чудесна страна за инвестиции и това се дължи на благоприятния инвестиционен климат и на квалифицираните работници.
Цвета Караянчева, председател на НС: Бяха отстранени всички пречки, които притесняваха местната общност, за да има по-добри заплати, за да има по-добри социални придобивки, аз призовавам мениджмънта на компанията да работи здраво и сериозно, вие също работете, защото когато човек има по-добри доходи, той живее по-спокойно, децата ни се връщат в този регион.

Борисов припомни постигнатия в момента висок износ от България, за което сега ще допринесе и новата златна мина.

Бойко Борисов: Това е високотехнологична икономика, с много придадена стойност, последните две години-три, износът ни за Германия, за Западна Европа е по-голям от вноса. Оттам внасяме мерцедеси, беемвета, аудита, за вас, а изнасяме високотехнологична продукция.
;

Рудникът Ада Тепе се намира на няколко километра от Крумовград и само част от цялата концесия на канадската компания в региона. Очаква се мината да работи близо 8 години. За този период от него ще бъдат добити около 700 000 тройунции злато.

Илия Гърков, вицепрезидент на "Дънди Прешъс Металс": Това са най-високите стандарти в света, този рудник вече е пример за минната общности, разбира се, гордост за нас, че ние успяхме в България, с наши хора, с българи, да построим това нещо и да го пуснем в експлоатация. Същевременно ние имаме проучвателни площи около рудника, в радиус на около 40-45 километра, надяваме се да установим съответни залежи на някои от тези площи, за да продължи животът на предприятието.

Крайният резултат от работата на рудника и прилежащата обогатителна фабрика е златен концентрат. Към момента дружеството е разпратило проби от концентрата към шест металургични завода, два от които в България за договаряне на бъдещия добив на злато от него.

Кметът на Крумовград поздрави инвеститорите не само заради вложенията, но и заради осигурените работни места. Все пак общината няма да отслабва контрола си, особено по отношение на екоизискванията.

Себихан Мехмед, кмет на Крумовград: Ние продължаваме да имаме претенции, не можем да сме спокойни, и на управителния борд на директорите го казахме, защото претенциите оттук нататък са за добро безопасно, безаварийно управление на процеса, фините прахови частици, ние наблюдаваме с мониторинг, на който те се съгласиха.

Дарина е единствената жена механошлосер в екип от 45 мъже. Тя е била по майчинство, когато е видяла обучителния курс за позицията. Казва, че заради мината в Крумовград са се върнали и нейни приятели от чужбина.

Дарина: Наистина рядко се намира такава високозаплатена работа и повечето бягат в чужбина, и ето сега вече започнаха да се връщат, което е добре.

По данни на националната статистика към този момент средната работна заплата в Крумовград е 2100 лева, а догодина се очаква да достигне 2700.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп готви отговор на митата на Китай
Тръмп готви отговор на митата на Китай
България стартира европейското със загуба
България стартира европейското със загуба