Край на издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. Повече от седмица екип от 100 души от Китай, Непал и България с 3 хеликоптера търсиха българина около връх Шиша Пангма, но без успех. Откриха единствено тениска и инсулина на Петров.

Надежда до последния момент и вълна от съпричастност. Издирването на Боян Петров доведе до безпрецедентна спасителна операция между Непал и Китай. Въпреки лошото време и суровите условия на Хималаите, търсенето на алпиниста по земя и въздух продължи до изчерпването на всички възможности.

Тази сутрин хеликоптерът направи още един оглед и достигна до 7400 м височина, но Боян Петров не беше открит. Малко след това спасителите също се изтеглиха.

Кирил Петков, участник в спасителната операция и приятел на Боян Петров: Това е екипът, който участва в спасителната операция - тук са ръководителят от китайска страна, който организира изкачването към върха и издирването на всяка крачка. Тук е непалският пилот, който рискува живота си, достигайки височини, до които никой не е летял. Боян не беше открит, но видяхме как три страни могат да се обединят. Той създаде прецедент, който в бъдеще може да помогне при спасяването на други животи. Хората зад мен също са част от този предецент и цяла България им благодари. А Боян вече е легенда!

Един от най-успешните ни алпинисти се отправи към Шиша Пангма с мечтата да стане първият българин, изкачил всички 8-хилядници. Успя да покори 10 от тях. Боян остана завинаги нависоко. А на обикновените хора завеща примера да изкачват собствените си върхове.