НОВИНИ

Равносметка след отмяната на извънредното положение в Турция

Турция от миналата нощ официално вече не е в извънредно положение. Партията на президента Реджеп Ердоган обаче готви законови промени, които според опозицията ще оставят в сила твърде много от прекомерните репресивни инструменти на властта, въведени след опита за преврат преди 2 години.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:00, 19.07.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Както обеща предизборно миналия месец, президентът на Турция остави срокът на извънредното положение в страната да изтече без да го удължава за осми път след опита за преврат през 2016-а. От тогава с мотива, че Турция е изложена на голяма опасност от проповедника Фетхуллах Гюлен, бяха уволнени 110 000 военни, полицаи, прокурори, съдии, преподаватели. Арестувани бяха 77 000 души. 1500 са осъдените на доживотен затвор. 162 журналисти са зад решетки, а 174 медии са закрити.

Реджеп Ердоган е критикуван, че всъщност елиминира политическите си противници. Днес Евросъюзът го предупреди, че готвените промени в антитерористичния закон не гарантират върховенство на правото.

Бинали Йълдъръм, председател на турския парламент: Извънредното положение свърши, но трябва да избегнем пропуски в борбата срещу терора и Гюлен.
;

Това означава узаконяване на масовите уволнения, удължаване на срока на полицейския арест и забрана на демонстрациите след залез слънце. Сред обикновените турци има и оптимисти, и песимисти.

Али Йозхабеш, жител на Истанбул: Бих искал да с върнем към нормалното, към демокрацията. Липсваше ни възможността да дишаме свободно.
Еге Дуруер, жител на Истанбул: Извънредното положение е отменено само на хартия. То всъщност става постоянно. Реално нищо няма да се промени.

Поне за един човек нещо със сигурност се промени днес. Бившият депутат от опозиционната Народнорепубликанска партия Айтуг Атъджъ посети бръснарница за първи път от 20 юли 2016-а, когато обяви, че няма да се бръсне докато извънредното положение не бъде отменено и че ще се бори срещу него с всеки косъм от брадата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018“
Започна националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018“
БСП остава твърдо против ратификацията на Истанбулската конвенция
БСП остава твърдо против ратификацията на Истанбулската конвенция