НОВИНИ

Край на паралелната търговия с лекарства, предвижда новият закон

Край на паралелната търговия с лекарства. Това е целта на промени в Закона за лекарствата, приети днес от Министерския съвет. Те предвиждат тежки глоби за аптеки и търговци, които си позволяват да препродават медикаменти. Здравното министерство пък ще договаря с кредиторите на държавните болници разсрочване на дълговете им, за да се избегне тяхното закриване. Преди час специализираният наказателен съд реши, че соченият за тартор на групата за паралелния износ остава в ареста.

Николай Минков
от Николай Минков
18:19, 13.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Движението на всички лекарства в страната ще се следи от електронна система, която трябва да заработи до няколко месеца, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Тази система ще наблюдава лекарствата от влизането на територията на България през търговеца на едро през търговеца на дребно - аптеката и, разбира се, ще включим и аптеките в болниците.

За да се избегне дефицитът на заплащаните от касата медикаменти, те ще бъдат включени в два списъка, които ще се следят от Агенцията по лекарствата.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Единият списък е за тези лекарства, за които временно може да се направи ограничение в износа на лекарства при установяване на недостиг. А другият списък е за лекарствените продукти, които в рамките на предходните три месеца, търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят извън нашата страна.

Агенцията по лекарства може да забрани или ограничи износа на определени медикаменти.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това се случва тогава, когато в рамките на 1 месец един търговец на едро отказва едновременно на 5 аптеки снабдяването с дадено лекарство.

Предвиждат се солени глоби за търгуващите неправомерно с лекарства.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: За търговеца на дребно първоначалната санкция е 10 000 лв. при повторно нарушение е 20 000 лв.

Големите дистрибутори на лекарствени средства пък ги грози глоба от 25 000 лв. при първо нарушение и отнемане на лиценза при второ такова.

Министърът коментира и ситуацията с неизплатените септемврийски заплати в ловешката болница. Той обясни, че е договорил с кредиторите да не блокират сметките на лечебното заведение, а то в рамките на 3 месеца да се издължи.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: По същия начин за всички болници, които са с 50 и повече държавно участие правим преговори с кредиторите, договаряме се и в рамките на срока и условията при които сме се договорили правим преструктуриране на болницата.

Схемата ще се приложи приоритетно в болниците в най-тежко положение като тези във Враца, Видин, Стара Загора и Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дариха обувки на пенсионери за Коледа
Дариха обувки на пенсионери за Коледа
Обир на офис за парични преводи в центъра на Велинград
Обир на офис за парични преводи в центъра на Велинград