НОВИНИ

Край на протестите за климата в Лондон

Днес ще бъде сложен край на блокадите в Лондон, организирани от еко активисти. Действията им продължиха повече от десет дни и създадоха сериозни затруднения в британската столица.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:18, 25.04.2019
Чете се за: 00:25 мин.
По света

"Церемония по закриване" на протестните прояви ще се състои в 17 ч. местно време в Хайд парк. Движението "Бунт срещу унищожението" обяви в комюнике, че слага доброволно край на блокадите в Лондон.

Активистите благодарят на лондончани и се извиняват, че са внесли "смут в живота им", но обясняват, че го правят единствено защото е "спешно необходимо".

Мрежата от активисти е създадена през 2018 г. в Обединеното кралство с три основни искания - обявяване на извънредно положение заради проблемите с климата и екологията, план за действие за ограничаване до нула на вредните емисии до 2025 г. и създаване на гражданско събрание, което с помощта на учени да се произнася по климатичните въпроси.

От началото на протестните акции в Лондон полицията арестува над 1000 активисти, от които 69 ще се явят пред съда по различни обвинения, свързани с нарушаване на обществения ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Велики четвъртък - традицията повелява да боядисаме яйцата за Великден
Днес е Велики четвъртък - традицията повелява да боядисаме яйцата за Великден
Путин и Ким Чен Ун се срещат във Владивосток
Путин и Ким Чен Ун се срещат във Владивосток