НОВИНИ

Край на старите касови апарати, НАП ще следи и онлайн търговците

Край на старите касови апарати и фискални принтери. До края на март всички търговци, регистирани по ДДС, трябва да сменят или модернизират фискалните си устройства и да ги свържат директно с приходната агенция. НАП започва да следи онлайн търговията и разплащанията с криптовалути.

Николай Минков
от Николай Минков
19:10, 13.01.2019
13104
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

От 1 април няма да се допуска дейността на търговски обекти, чиито фискални апарати и софтуер не са свързани директно с НАП.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Средногодишно бюджетът губи над 330 млн. лв. от укриване на данъци, гигантска част от които са укрити с помощта на софтуерни системи, които избирателно отпечатват или не отпечатват фискален бон.
;

Всяка регистрирана по ДДС фирма има 80 дни за да преведе отчетността си спрямо новите изисквания на НАП.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Разбира се това налага и смяната на фискални устройства или модифицирането на фискалните устройства, които този софтуер трябва да управлява.
;

За първи път НАП започва да следи и онлайн търговците.

По 150 млн. лв. годишно губи бюджетът от недекларирани приходи вследствие на онлайн търговията, сочи анализ на приходната агенция.

До 29 март всеки, който използва собствен или нает магазин за продажби по интернет, трябва да декларира електронния си адрес, софтуерната платформа и фирмата, която оперира с нея.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Това става с електронна услуга, достъпна на сайта на НАП. Изисква се електронен подпис.

НАП започва проверки и на фирмите за търговия с криптовалути. Тъй като транзакциите на виртуални пари са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От НАП напомнят, че доходите на физически лица от продажба или замяна на крипто валута трябва да се декларират и върху тях се дължи 10-процентен данък.

;

Според Търговско-промишлената палата сроковете за въвеждане на новите фискални устройства са много кратки:

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата: Ако е възможно, така, както бизнесът, в голямата си част е поискал, да се удължат сроковете за въвеждането на тези новости и второ да не бъде свързано още от първите дни с мерки за наказания.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат вотът на доверие на гръцкия парламент да се състои в сряда
Предлагат вотът на доверие на гръцкия парламент да се състои в сряда
​Лишиха откривателя на ДНК от почетните му титли
​Лишиха откривателя на ДНК от почетните му титли