НОВИНИ

Край Плиска откриха матрица за фалшиви монети от Средновековието

Матрица за изработка на фалшиви византийски монети в Средновековието откриха в Плиска. Тя е с надпис на гръцки език. Една от хипеотезите на археолозите е, че фалшификатите са били използвани като разплащателно средство.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Здравка Русева
18:30, 18.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Матрицата е изработена от бронз и е изключително фина. От нея са намерени два фрагмента с дебелина от 1,6 милиметра. Изображението върху нея наподобява анонимните византийски монети, известни в нумизматиката като „фолис клас А2".

Янко Димитров, археолог: "Това, което видяхме, е едностранен надпис "Исус Христос, цар на царете" на гръцки език, който е четириредов и е същият, който имат монетите, византийските монети."

Откритият в Плиска фалшификат е много по-лек от имитациите, които са се правели на византийски монети през Средновековието. Той е намерен в каменно жилище с добре запазена архитектура. Там са открити и фрагменти от печати, единият от които е с изображение на Св. Николай или на Св. Йоан Кръстител, има и надпис.

Янко Димитров, археолог: "Другият печат на лицевата страна е с кръстообразен монограм с формулата „Господи, помагай" на опаката страна, останки от недобре отпечатан четириредов надпис."

Сред ценните находки са коносовидни печати, бронзова екзагия или малка теглилка, използвана в при изработката на бижута, елемент от стъклен пръстен, нагръден кръст и рядко срещана находка - рибарска въдица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения на 8-те задържани за наркоразпространение в Бургас
Повдигнаха обвинения на 8-те задържани за наркоразпространение в Бургас
ГЕРБ и БСП в ожесточени словесни престрелки заради братята от Русе
ГЕРБ и БСП в ожесточени словесни престрелки заради братята от Русе