НОВИНИ

Край село Чучулигово почетоха жертвите на комунистическия режим

Представители на Съюза на репресираните от комунистическия режим в Благоевградска област и техни близки днес се събраха при мемориала на поета Кръстьо Хаджииванов край петричкото село Чучулигово. С възпоменателна церемония те почетоха паметта на всички загинали при опит да пресекат границата, за да избягат отвъд „желязната завеса" по времето на тоталитаризма.

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 23.06.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Около 3000 души загиват в периода между 9 септември 1944 година и 1989 година при опит да преминат границата, за да се измъкнат от комунистическия режим, каза Иван Хаджииванов от Съюза на репресираните в Благоевград. Сред тях е и неговият брат Кръстьо, който пада убит близо до границата ни с Гърция на 27 юни 1952 година.

Иван Хаджииванов - организационен секретар на Съюза на репресираните в Благоевград: Тук някъде в този район е зарит, в това сме сигурни, но къде е точно, палачите не ни казаха.

Преди 9 септември 1944-а година Кръстьо е бил партизанин. След това обаче е преследван от комунистическия режим заради свободолюбивите си възгледи. Изпратен е да работи в урановите мини край софийското село Сеславци, откъдето избягва. Скоро след това загива. В стиховете си призовава за борба срещу страха и нищетата, както и за честно „всеобщо братство".

Любен Радойков: „Малко е да се каже, че това, което е оставил Кръстьо, е само поезия. То е един достоен живот, живот на живота."

Дошлите край мемориала на поета се поклониха и пред паметта на всички загинали по време на комунистическия режим.

Лора Тополигова: "Дъщеря съм на Георги Тополигов, роден в село Петрово, обесен през 48-а година и първият околийски управител на Сандански. Той е земеделец по убеждения - николапетковист.

От Съюза на репресираните имат желание на това място да бъде издигнат обелиск в памет на жертвите на тоталитаризма, който да се вижда отдалеч, а дотук да бъде направен хубав път. За финансова помощ ще се обърнат към общините Петрич и Гоце Делчев, както и към правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фестивал на лавандулата в Карлово
Фестивал на лавандулата в Карлово
Задържаха избягалия затворник Борис Иванов
Задържаха избягалия затворник Борис Иванов