НОВИНИ

Край Златоград разкриха средновековна църква

Средновековна църква от 13-и век разкри проф. Николай Овчаров при спасителни разкопки край село Добромирци недареч от Златоград. С експедицията археологът търси потвърждение на хипотезата, че Патриарх Евтимий е бил заточен в един от по-малките манастири на Бачковската Света обител, пръснати в Родопите.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Величка Петкова
18:10, 31.05.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

При разкопките вече са разкрити голяма част от зидовете на църквата. Тя е с дължина 11 метра, с една полукръгла абсида, а в средновековието е имала и красив купол, твърди Овчаров.

Проф. Николай Овчаров - археолог
"Очевидно това е била една много добре направена сграда, много добре направен храм, с хоросан, подравнявания с дървени греди и с тухли, което е характерно именно за тоя период - края на 12-и, началото на 13-и век."

Археологът очаква всеки момент да има открития, защото по пода на църквата има петна, проказващи погребения.

Проф. Николай Овчаров - археолог
"След няколко дена ние ще ги разкрием и аз се надявам да се пролее повече светлина по нашата основна хипотеза, че по тези места някъде е бил заточен Патриарх Евтимий."

Разкопките се осъществяват със средства, дарени от жители на Златоград. Идеята е средновековната църква да бъде възстановена и да се превърне в място за поклонение. Местните дори мислят да нарекат храма на името на Свети Патриарх Евтимий Търновски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арестуваха въоръжен мъж в хотела на Тръмп във Вашингтон
Арестуваха въоръжен мъж в хотела на Тръмп във Вашингтон
Двама убити при стрелба в саудитско училище
Двама убити при стрелба в саудитско училище