Годината на Тръмп, на несистемните играчи, на нискобюджетния тероризъм, но и годината, в която бляскавата холивудска сцена се превърна в платформа за сериозни политически послания. Беше дадено и началото на най-бързата социална промяна от десетилетия насам. Как започна всичко, кои са двигателите на тази трансформация и в каква посока ще поеме Холивуд - материал на Теодора Гатева.

Мерил Стрийп, актриса (09.01.2017): Това беше моментът, когато човекът, стремящ се да седне на най-уважаваното място в нашата държава, имитира недъгав репортер, човек, от когото той има много повече привилегии, власт и възможност за обратни реакции. Този инстинкт да унижаваш, когато го демонстрира някой с власт, достига до всички хора. Неуважението поражда неуважение, насилието предизвиква насилие. Когато имащите власт използват положението си, за да тормозят другите, губещи сме всички.

Това е част от речта на холивудската легенда Мерил Стрийп. По време на 74-ата церемония по връчването на наградите „Златен глобус“, на която тя получи отличието за цялостно творчество. Вместо обаче да говори за себе си и за постиженията си, Стрийп безпощадно разкритикува президента Доналд Тръмп. При това без нито веднъж да спомене името му. Превърна ли се Стрийп в рупор на един нов Холивуд, готов да застане зад политически каузи и да ги отстоява - въпросът на вечерта. Защото след нея още няколко актьора не спестиха упреците си към новоизбрания американски президент.

И така, началните надписи на филма Голямата промяна в Холивуд вече течаха...

През октомври сюжетът се завърза - беше сложен край на мълчанието за сексуалния тормоз, при това не само в света на киното. Харви Уайнстийн - един от най-влиятелните холивудски продуценти - беше обвинен в сексуални посегателства и изнасилване. Това се оказа една добре пазена ... обществена тайна. Обвинения срещу акулата, както наричат Уайнстийн, отправиха Анджелина Джоли, Ашли Джъд, Роуз Макгауън. И още модели, асистентки, служителки.

Още обвинения за продуцента Харви Уайнстийн

Още обвинения за продуцента Харви Уайнстийн

Актрисата Роуз Макгоуън обвини публично продуцента Харви Уайнстийн, че я е изнасилил. В Туитър тя написа още, че един от директорите на Амазон Студиос...

Оказа се, че назад в годините, Уайнстийн има осем извънсъдебни споразумения след обвинения в сексуални посегателства. Създателят на филмови компании и шедьоври като „Криминале“, „Влюбеният Шекспир“, „Речта на Краля“, политически финансов донор, първоначално отрече всичко, но след това призна и поиска помощ. Завесата обаче беше открехната. Дъстин Хофман, Сеп Блатер, Силвестър Сталоун, Кевин Спейси - повече от 100 мъже - от света на политиката, спорта, шоубизнеса се оказаха с обвинениния в непристойно поведение. Последваха обяснения, извинения, оставки...включително на британския министър на отбраната... и протести в защита на жертвите на сексуалния тормоз.

Нови обвинения за сексуални посегателства в Холивуд

Нови обвинения за сексуални посегателства в Холивуд

Американската преса съобщава за нови сериозни обвинения за сексуален тормоз в Холивуд. 38 жени твърдят, че са жертви на посегателства от страна на сце...

© БНТ

Скандалът „Уайнстийн“ роди кампанията с хаштаг #MeToo, обединила жертвите на сексуално насилие и всички, които се борят с това явление. Анализатори се втурнаха да търсят отговори - сега, кой печели и кой губи от „новото лице на Холивуд“, къде е тънката граница между безобидните задявки и нежеланото навлизане в личното пространство. А за значението и дълбочината на случващото се говори и фактът, че престижното списание „Тайм“ обяви за „Човек на годината“ движението, сложило край на мълчанието за сексуалното насилие или т.нар. „рушители на мълчанието“.

#MeToo стана "Човек на годината" на сп. "Тайм"

#MeToo стана "Човек на годината" на сп. "Тайм"

Социалното движение, което сложи край на мълчанието за сексуалното насилие беше обявено за "Човек на годината" от престижното списание "Тайм". Най-чес...

А филмът продължава - на 75тата церемония по раздаването на Златните глобуси догодина, актрисите планират да носят черни рокли в знак на протест срещу сексуалните посегателства в киноиндустрията. По темата искри прехвърчаха между Мерил Стрийп и Роуз Макгауън, една от основните обвинителки на Уайстийн. Според нея Стрийп няма право да се облича в черно, защото е мълчала за похожденията на продуцента. Холивудската легенда контрира, че не е знаела за тях.

Как скандалът „Уайнстийн“ отекна и в Европа?

Как скандалът „Уайнстийн“ отекна и в Европа?

Скандалът с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, който беше обвинен от над 40 жени в сексуални посегателства и изнасилвания, заля Европа и стигна до...

Отново в знак на съпричасност с жертвите на сексуално насилие, обявяването на наградите на Актьорската гилдия е поверено само на дами. Сега - освен за еднаквото заплащане на актьорите, независимо от пола им - тема, за която се говори все по-открито, ще се прибави и темата за сексуалните посегателства. Това дава нов облик на меката на киното, а как ще продължи филмът „Голямата промяна в Холивуд“ и ще се превърне ли големият екран в огледало на една постистинска Америка - ще покаже времето.