НОВИНИ

Краят на мълчанието - как се промени Холивуд?

Годината на Тръмп, на несистемните играчи, на нискобюджетния тероризъм, но и годината, в която бляскавата холивудска сцена се превърна в платформа за сериозни политически послания. Беше дадено и началото на най-бързата социална промяна от десетилетия насам. Как започна всичко, кои са двигателите на тази трансформация и в каква посока ще поеме Холивуд - материал на Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:59, 29.12.2017
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Мерил Стрийп, актриса (09.01.2017): Това беше моментът, когато човекът, стремящ се да седне на най-уважаваното място в нашата държава, имитира недъгав репортер, човек, от когото той има много повече привилегии, власт и възможност за обратни реакции. Този инстинкт да унижаваш, когато го демонстрира някой с власт, достига до всички хора. Неуважението поражда неуважение, насилието предизвиква насилие. Когато имащите власт използват положението си, за да тормозят другите, губещи сме всички.

Това е част от речта на холивудската легенда Мерил Стрийп. По време на 74-ата церемония по връчването на наградите „Златен глобус“, на която тя получи отличието за цялостно творчество. Вместо обаче да говори за себе си и за постиженията си, Стрийп безпощадно разкритикува президента Доналд Тръмп. При това без нито веднъж да спомене името му. Превърна ли се Стрийп в рупор на един нов Холивуд, готов да застане зад политически каузи и да ги отстоява - въпросът на вечерта. Защото след нея още няколко актьора не спестиха упреците си към новоизбрания американски президент.

;

И така, началните надписи на филма Голямата промяна в Холивуд вече течаха...

През октомври сюжетът се завърза - беше сложен край на мълчанието за сексуалния тормоз, при това не само в света на киното. Харви Уайнстийн - един от най-влиятелните холивудски продуценти - беше обвинен в сексуални посегателства и изнасилване. Това се оказа една добре пазена ... обществена тайна. Обвинения срещу акулата, както наричат Уайнстийн, отправиха Анджелина Джоли, Ашли Джъд, Роуз Макгауън. И още модели, асистентки, служителки.

;

Оказа се, че назад в годините, Уайнстийн има осем извънсъдебни споразумения след обвинения в сексуални посегателства. Създателят на филмови компании и шедьоври като „Криминале“, „Влюбеният Шекспир“, „Речта на Краля“, политически финансов донор, първоначално отрече всичко, но след това призна и поиска помощ. Завесата обаче беше открехната. Дъстин Хофман, Сеп Блатер, Силвестър Сталоун, Кевин Спейси - повече от 100 мъже - от света на политиката, спорта, шоубизнеса се оказаха с обвинениния в непристойно поведение. Последваха обяснения, извинения, оставки...включително на британския министър на отбраната... и протести в защита на жертвите на сексуалния тормоз.

;

Скандалът „Уайнстийн“ роди кампанията с хаштаг #MeToo, обединила жертвите на сексуално насилие и всички, които се борят с това явление. Анализатори се втурнаха да търсят отговори - сега, кой печели и кой губи от „новото лице на Холивуд“, къде е тънката граница между безобидните задявки и нежеланото навлизане в личното пространство. А за значението и дълбочината на случващото се говори и фактът, че престижното списание „Тайм“ обяви за „Човек на годината“ движението, сложило край на мълчанието за сексуалното насилие или т.нар. „рушители на мълчанието“.

;

А филмът продължава - на 75тата церемония по раздаването на Златните глобуси догодина, актрисите планират да носят черни рокли в знак на протест срещу сексуалните посегателства в киноиндустрията. По темата искри прехвърчаха между Мерил Стрийп и Роуз Макгауън, една от основните обвинителки на Уайстийн. Според нея Стрийп няма право да се облича в черно, защото е мълчала за похожденията на продуцента. Холивудската легенда контрира, че не е знаела за тях.

;

Отново в знак на съпричасност с жертвите на сексуално насилие, обявяването на наградите на Актьорската гилдия е поверено само на дами. Сега - освен за еднаквото заплащане на актьорите, независимо от пола им - тема, за която се говори все по-открито, ще се прибави и темата за сексуалните посегателства. Това дава нов облик на меката на киното, а как ще продължи филмът „Голямата промяна в Холивуд“ и ще се превърне ли големият екран в огледало на една постистинска Америка - ще покаже времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановена е работата на Столичната здравна каса
Възстановена е работата на Столичната здравна каса
Катастрофа с три автомобила в Пловдив
Катастрофа с три автомобила в Пловдив