Крайнодясната Австрийска партия на свободата ще получи съгласно коалиционното споразумение с консервативната Австрийска народна партия няколко министерства - на вътрешните работи, на външните работи и на отбраната, заяви днес говорител на консерваторите, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на Австрийската народна партия Себастиан Курц и председателят на Австрийската партия на свободата Ханс-Кристиян Страахе
Лидерът на Австрийската народна партия Себастиан Курц и председателят на Австрийската партия на свободата Ханс-Кристиян Страахе © БТА

Генералният секретар на Австрийска партия на свободата Херберт Кикъл ще стане министър на вътрешните работи, Марио Кунасек ще бъде министър на отбраната, а специалистката по международно право Карин Кнайсъл, макар да не е член на АПС, ще стане министър на външните работи от листата на крайнодясната партия, каза говорителят.

По думите му Австрийска народна партия на Себастиан Курц, който се очаква да бъде следващият канцлер на Австрия, ще получи финансовото, правосъдното и селскостопанското министерство. Курц потвърди по-рано през деня, че застрахователният мениджър Хартвиг Льогер ще стане министър на финансите.