Победителят на изборите във Финландия - Социалдемократическата партия, е изправен пред трудната задача да формира управляваща коалиция. Партията е с почти изравнен резултат с крайнодясната формация "Финландците". Вотът показа дълбоко разделение сред избирателите по въпросите на миграцията и околната среда.

За първи път от век насам, никоя партия във Финландия не събра над 20%. Изборите се проведоха след четири години на мерки за икономии и оставка на дясноцентристкия премиер.

Победител със 17.7% е Социалдемократическата партия, но плътно зад нея със 17.5 на сто е евроскептичната партия "Финландците" - истински пробив за националистите. Невероятен изборен трилър, коментира пресата в Хелзинки.

Анти Рине, лидер на Социалдемократическата партия във Финландия: Трудно е да се каже какво всъщност стана. По някаква причина партията "Финландците" успя да изкара избирателите си навън в изборния ден. Ясно е, че политическото поле се промени, сега имаме еднакви по размер партии във финландското общество. Това е европейски феномен.

Рине е бивш финансов министър. Планира да увеличи данъците и разходите. Очакват се обаче трудни седмици на преговори за коалиция. Още преди вота, много партии изключиха съюзяване с класиралата се на второ място формация. Неин лидер обясни успеха й.

Себастиан Тинкинен, вицепрезидент на "Финландците": Партия "Финландците" е единствената партия във Финландия, която беше достатъчно смела да говори за лошия тип имиграция и мисля,че сега виждаме резултата.

Съюзът на "Зелените" също подобри резултата от миналите избори от 8,5 на 11,5 на сто заради тревогите около климатичните промени.

Безработицата във Финландия е 8%, при население 5,5 милиона души.

Изравнени позиции след парламентарните избори във Финландия

Изравнени позиции след парламентарните избори във Финландия

Изравнени позиции на социалдемократите и крайната десница във Финландия. Вчера в страната се проведоха парламентарни избори с участието на десет полит...