НОВИНИ

Крайнодесните с шест министри в новото австрийско правителство

Новото австрийско правителство, начело с 31-годишния Себастиан Курц, положи клетва днес. Австрийската народна партия (ÖVP) и Партията на свободата на Австрия (FPÖ) представиха в събота програмата и състава на новия кабинет. 8 министерски поста ще бъдат заети от консерваторите и 6 - от десните популисти.

Александър Детев
от Александър Детев
19:21, 17.12.2017
6749
Чете се за: 03:39 мин.
Истории
крайнодесните шест министри новото австрийско правителство

17 години след създаването на първото правителство на Волфганг Шусел, десните популисти отново са част от властта в Австрия в коалиция с консерваторите от Народната партия. Новият канцлер на страната ще се казва Себастиан Курц, 31-годишният лидер на Австрийската народна партия. Постът на негов заместник ще заеме Хайнц-Кристиан Щрахе, който е начело на популистите от Партията на свободата от 2005 година насам. Денят за полагане на клетва на новото правителство е белязан от девет организирани протеста, които още в ранните часове на деня блокираха "Рингщрасе" - улицата, ограждаща централната част на Виена, както и площада пред двореца Хофбург, където новият кабинет положи клетва.

В новото правителство канцлерът Курц ще отговаря за отношенията с Европейския съюз, за което ще му помогне опитът му като външен министър в последните четири години, а ресорът на вицеканцлера Щрахе е държавна администрация и спорт. Популистите взимат общо пет министерства - вътрешното, външното, на отбраната, на социалната политика и здравето, както и инфраструктура, където министър става Норберт Хофер, кандидат-президентът на Партията на свободата през 2016 година, който тогава остана втори.

;

Успехът на президентските избори беше и предпоставка за доброто представяне на парламентарния вот през октомври. Тогава водената от Щрахе листа успя да вкара 51 депутати в Националния съвет, Долната камера на Австрийския парламент, с 26% от гласовете или един депутат по-малко от рекордния резултат на партията през 1999 година под ръководството на Йорг Хайдер.

Консерваторите спечелиха изборите (31,4%), а втори останаха бившите им коалиционни партньори от Социалдемократическата партия с 26,9% от гласовете.

;

“Заедно. За нашата Австрия: Програма за управление 2017-2022”

Така е озаглавен документът, който коалиционните партньори представиха пред президента Александър Ван дер Белен и впоследствие пред обществеността в събота. Той е плод на близо 60 дни преговори между двете политически формации.

Програмата е съставена от 182 страници и е разделена в пет основни глави – Държавата и Европа, Ред и сигурност, Бъдеще и общество, Почтеност и справедливост и Позиция и устойчивост.

;

Акцентите

Първият голям обществен скандал, свързан с решенията на коалицията, беше факт още преди представянето на програмата. През май 2018 година Австрия трябваше да последва примера на други страни-членки на Европейския съюз, сред които Великобритания, Ирландия и България, и да въведе пълна забрана за пушене на обществени места, включително в заведения за хранене и нощни заведения. Това обаче противоречи на програмата на популистите, които вярват, че подобни мерки ще се отразят негативно на бизнеса. Затова и се запазва статуквото – пушенето ще продължи да бъде разрешено като заведенията ще предлагат различни зали – за пушачи и непушачи.

Консервативните виждания на новото управление проличават и в сферата на образованието – досега в Австрия беше възможно в началните класове вместо да се пишат традиционните оценки, да се използват други методи за напътствие и даване на бележки на децата. Тази възможност отпада, а традиционната система за оценяване (от 1 до 6, като 1 е най-високата оценка) трябва да бъде имплементирана на всяко едно образователно равнище. Това е само една от новостите, сред които и включването на час по етика за учениците, които не учат религия в училище.

;

Високи оценки на програмата новите управляващи получиха от бизнеса. Планът за намаляване на данъка върху хотелските услуги от 13 на 10% беше приветстван от туристическия бранш. Освен това, вече работодателите ще могат да изискват от работниците следващата им смяна да започва минимум 8 часа след края на работния ден, а не 11, както беше досега. Самият работен ден пък се удължава и вече може да достига 12 часа, седмичното ограничение от 48 часа обаче остава.

Намалява се процентът, който бизнесът трябва да отделя за застраховка за спешни случаи на своите служители – от 1,3 на 0,8%. Това е само една от мерките за намаляване на данъците, политика, заложена като акцент в програмата. Общите облекчения може да достигнат до 40% в сравнение с данъците и таксите, плащани в момента.

Коалиционното споразумение предизвика сериозно недоволство сред неправителствени организации. Според тях, в доминираната от политики в полза на бизнеса програма се забелязва “социален студ” , а от Червения кръст остро разкритикуваха плановете за редуциране и намаляване на социалните помощи за бежанци. Съюзът на пенсионерите пък определи плановете, заложени в споразумението, за нечестни и неприложими.

В една от първите демонстрации срещу новото правителство ще се включи Съюзът на студентите. В управленската програмата се предвижда въвеждане на такси за висшето образование (което в момента е безплатно за граждани на Европейския съюз), но конкретна сума не е посочена. Предвидени са и ограничения на финансирането и функциите на студентските съвети.

“Виенският вестник”, издаван от 1703 година, който изпълнява ролята на държавен вестник, вероятно също ще се превърне в част от историята, след като в програмата е предвиден край на задължителните публикации в него като част от борбата с административните разходи.

;

Членството в Европейския съюз

В деня, в който Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе се срещнаха с австрийския президент Александър Ван дер Белен и засвиделстваха проевропейската политика на новото правителство, в Прага се проведе среща на групата на евроскептиците от политическата група “Европа на нациите и свободата”. В нея членуват Националният фронт на Марин льо Пен, Партията на свободата на Геерт Вилдерс и други. Генералният секретар на Партията на свободата на Австрия Харалд Вилимски е нейн заместник-председател. Докато в чешката столица обаче поздравяваха австрийските популисти за влизането в управлението, то от страна на партията на Щрахе се наблюдава леко изстудяване. Самият Вилимски заговори за нуждата от позитивна критика към Европейския съюз, а представители на Партията на свободата не отидоха на срещата в Прага, където се чуваха възгледи за разпадане на Европейския съюз, борба срещу “мюсюлманската колонизация на Европа” и други популистки лозунги.

;

Президентът Александър Ван дер Белен увери, че лидерите на двете политически сили, сформиращи новата управленска коалиция, са го уверили в проевропейската политика на кабинета:

„Проевропейската насоченост на бъдещото управление е централна. Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе ме увериха, че Австрия е и ще продължава да бъде една силна страна в сърцето на Европа и ще играе активна роля, оформяна на Европейския съюз”

В програмата на бъдещото управление е акцентирано върху директната демокрация и нейното засилване, но външнополитическите въпроси, включително членството в Европейския съюз, няма да са предмет на гласуване от народа в рамките на следващите 5 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В навечерието на рождения си ден Макрон се радва на по-високо доверие
В навечерието на рождения си ден Макрон се радва на по-високо доверие
Самотата е толкова вредна, колкото изпушването на 15 цигари на ден
Самотата е толкова вредна, колкото изпушването на 15 цигари на ден