Крайнодесните се връщат на власт в Австрия. Президентът Алексадър ван дер Белен одобри договорената вчера коалиция между консервативната Народна Партия и Партията на свободата. Така Австрия ще има не само най-младия премиер в света, но и ще бъде единствената западноевропейска държава, в която крайнодесните успяха да влязат в управлението.

Харизматичният лидер на австрийската Народна партия Себастиян Курц спечели, но не достатъчно, за да сформира самостоятелно правителство. Очаквания за коалиция с партията на досегашния канцлер Керн не се оправдаха. Вместо това се стигна до споразумение с крайнодясната Партия на свободата, а нейният лидер Хайнц-Кристиан Щрахе сякаш забрави обвиненията си към Курц, че копира предизборната му програма.

Крайната десница в Австрия е получила няколко министерства

Крайната десница в Австрия е получила няколко министерства

Крайнодясната Австрийска партия на свободата ще получи съгласно коалиционното споразумение с консервативната Австрийска народна партия няколко министе...

© БТА

Консерваторите и крайнодесните вече са управлявали заедно между 2000 и 2005-а. Тогава ЕС наложи санкции на Виена, заради крайната антиевропейска и антиимиграционна позиция на Парията на свободата. Сега заявката на бъдещите австрийски управляващи, е да запазят проевропейския тон. Новото правителство ще има 14 министерства - 8 за Народната партия и 6 за крайнодесните.

Себастиан Курц, избран за премиер на Австрия: Имаме добър, силен екип. Половината от нашите министри ще бъдат жени, две трети са експерти, които ще допринесат със своите познания в управлението на държавата. Колкото до екипа на г-н Щрахе, сега при президента обсъдихме и неговите предложения .

Австрийският президент Ван дер Белен заяви, че не вижда причина новият кабинет да не положи клетва. Очаква се това да стане факт в понеделник.

В Австрия няма да има референдум за излизане от ЕС

В Австрия няма да има референдум за излизане от ЕС

Пактът за съставяне на правителство, сключен между десницата и крайната десница в Австрия, изключва организиране на референдум за евентуално излизане...